101. leto po požigu Narodnega doma v Trstu

GT22 | ostalo | diskusija
  • 20.00 - 21.00
  • GT22,
  • Vstopnine ni.

Fokus Trst - Trieste

Trst / Trieste je bil še na začetku preteklega stoletja največje slovensko mesto, z Narodnim domom pa so tržaški Slovenci na prelomu stoletja dobili tudi svojo osrednjo kulturno ustanovo. Zgrajen je bil v letih od 1901 do 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija na ulici Filzi 14. Med svojim delovanjem je gostil številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost. Imel je tudi dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, pa tudi hranilnico, kavarno in hotel. Bil je pomemben simbol slovenske in tudi slovanske navzočnosti v Trstu. Že leta 1919 so vandali napadli knjižnico v Narodnem domu. 13. julija 1920 so Narodni dom načrtno napadli in požgali italijanski nacionalisti ter fašisti v okviru pogroma nad slovenskimi in slovanskimi ustanovami ter podjetji v Trstu. O pomenu, preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Narodnega doma, ki je bil lani ob 100-letnici požiga dokončno vrnjen v lastništvo slovenske manjšine v Trstu, se bomo pogovarjali z avtorico dokumentarnega filma Požig Majdo Širca in avtorjem stripa Črni plamen: striparjem Zoranom Smiljanićem in zgodovinarjem Ivanom Smiljanićem.


Fokus: Slovenci in nas meje

Lanskemu letu okroglih obletnic dogodkov, ki so bistveno zaznamovali slovenske meje in zgodovino (100. obletnica požiga Narodnega doma v Trstu, 100. obletnica Koroškega plebiscita) je sledilo leto bolj ali manj zaprtih meja. Zdaj, ko se te znova vsaj delno odpirajo, bomo v GT22 pogled uperili čeznje, in se fokusirali v slovensko zamejstvo in izseljenstvo. K rojakom in rojakinjam, ki so se zaradi političnih pretresov, zgodovinskih prelomnic ali eksistenčne nuje znašli za mejami nacionalne države Slovenije. Ukvarjali se bomo z vprašanji: kako so živeli nekoč in kako živijo danes, s čim se morajo soočati zaradi svoje manjšinske identitete, kako dojemajo nacijo, nacionalnost in nacionalizem ter kako se skozi ta vprašanja oblikujeta njihova kultura in umetnost? 

GT22 je hkrati nevladna organizacija, prostor in skupnost, inter(trans)disciplinarni laboratorij, ki povezuje umetnost, kulturo, urbane športe in življenje. Ob organski rasti skupnosti, skozi skupne projekte in na osnovi refleksije in odzivanja na potrebe, ki se porajajo znotraj in onkraj prostorov na Glavnem trgu 22, GT22 neprenehoma vzpostavlja izobraževalno, raziskovalno in produkcijsko platformo.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava