33. Folkart (SRB)

Folkart | folklora in ples | Folklorni festival

Mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART 

Mariborski Folkart, največji slovenski in tudi evropski folklorni praznik, je mariborsko okno v svet. 

Je edini slovenski festival, ki je uradno prepoznan tako s strani svetovne nevladne organizacije CIOFF® in vrhunskih strokovnjakov. Naše mesto je že zdavnaj postavil v center folklornega zemljevida Evrope, prav tako tudi na eno najvidnejših mest v svetovnem merilu. Folkart sleherno leto privabi najbolj uveljavljene folklorne skupine od blizu in daleč. Mariborčani tako kar na domačem pragu spoznavamo tradicijsko kulturo, običaje, zvoke in ritme sveta, tudi tistih najbolj skritih kotičkov našega planeta, ki jih vidimo le na zemljevidih. Sicer je pandemija grobo oklestila program že v letu 2020, kljub temu pa smo vztrajali. Tudi letos. Uspelo nam je povabiti nekaj odličnih folklornih ansamblov, ki bodo dodobra popestrili ter obarvali naše mesto. 

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje triintrideseto leto. Smelo, optimistično. Za vse ljudi svobodnega duha in odprtega srca, ki želijo videti tudi preko oddaljenih obzorij. 

Še dve leti nazaj smo lahko mirno rekli, da se ob nastopih folklornih skupin po mestnih ulicah in trgih »pol Maribora zbere v mestu«. Na svoj račun so prišli vsi ljubitelji čarobnega, barvitega svetovnega ljudskega izročila. In zakaj ne bi moglo biti tako tudi letos? Seveda bo. Sicer manj množično, saj bomo na festivalu upoštevali vse ukrepe proti širjenju virusa, vendar vseeno zanimivo, veselo, glasno. 

Letošnji Folkart bo potekal v znamenju miline ter barvitosti češke skupine »Kyjov«, energičnosti in popolnosti bolgarske skupine »Sredets« ter izjemne strasti in vrhunskosti srbske skupine »Sevojno«, v družbi izjemne slovenske skupine »AFS Študent«, naših mariborskih »Kudovcev«. 

Folkloristi komaj čakajo na te nastope, razveselijo jih gledalci, s katerimi zelo radi delijo svojo kulturno tradicijo. Zato ne zamudite srečanja s folkloristi. Z bežnim pogledom, iskrenim nasmeškom ali fotografijo si lahko ustvarite nepozabne spomine.

Priložnosti bo kar nekaj; v četrtek, 1. julija in v petek, 2. julija, se bodo vse nastopajoče skupine predstavile že dopoldan na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, enako v zgodnjih večernih urah. V petek proti večeru pa tudi v mestnem parku, na Art kampu.

Sklepno dejanje letošnjega Folkarta pa bo v soboto, 3. julija zvečer, v prekrasni dvorani Union, kjer se bodo vse nastopajoče skupine s svojimi najboljšimi koreografijami poslovile od Mariborčanov. 

V teh časih, ki jih označuje pandemija, še posebej potrebujemo optimizem, vero v boljše čase in pogled skozi okno v svet, ki nam ga nudi Folkart – veselo bo, čudovito, glasno in strastno!

Da, v soboto se bomo poslovili od letošnjih udeleženk. Ampak samo za letos. V naslednje leto pa zremo z optimizmom, saj verjamemo, da bomo ponovno na svojem »domačem dvorišču« pozdravili bisere svetovne folklore tudi z drugih celin, ne le Evrope, ki smo jih v našem mestu imeli priložnost občudovati skozi desetletja. Da, naš Folkart, izjemen festival, je naše mesto že zdavnaj postavil na svetovni zemljevid.   


Četrtek, 1. julij
10.30 Glavni trg: 33. FOLKART (BIH, BUL)
11.00 Trg Leona Štuklja:  33. FOLKART (BIH, BUL)
11.00 Glavni trg: 33. FOLKART (CZE, SRB)
11.30 Trg Leona Štuklja: 33. FOLKART (CZE, SRB)
19.00 Glavni trg: 33. FOLKART (BUL, CZE, SRB)
19.30 Miklavž, Športna dvorana: 33. FOLKART (BIH)

Petek, 2. julij
10.30 Glavni trg: 33. FOLKART (BIH, CZE, SLO)
11.00 Trg Leona Štuklja:  33. FOLKART (BIH, CZE, SLO)
17.00 Mestni park Maribor: 33. FOLKART (BIH, CZE, SLO)
20.00 ŠD Lenart: 33. FOLKART (SRB)
20.00 KD Slovenj Gradec: 33. FOLKART (BUL)

Sobota, 3. julij
11.00 Glavni trg:  33. FOLKART (BIH, BUL, CZE, SRB)
20.00 Dvorana Union: 33. FOLKART – ZAKLJUČEK (BIH, BUL, CZE, SRB, SLO)


Sodelujoče skupine v letu 2021

1/ BOLGARIJA – Folklorni plesni ansambel »Sredets« iz Sofije
2/ ČEŠKA – Folklorni ansambel Moravske »Kyjov« iz Kyjova
3/ SRBIJA – Ansambel narodnih plesov in pesmi KUD »Sevojno« iz Sevojna
4/ BOSNA IN HERCEGOVINA – Folklorni ansambel AKCUS »Seljo« iz Sarajeva
5/ SLOVENIJA – Akademska folklorna skupina »Študent« iz Maribora
6/ SLOVENIJAGlasbeni sestav Akademske folklorne skupine »Študent«, Maribor


SRBIJA

Ansambel narodnih plesov in pesmi KUD »Sevojno«, Sevojno

Srbija leži v jugovzhodnem delu Evrope, v samem srcu Balkanskega polotoka. Med več kot sedmimi milijoni prebivalcev živijo Srbi in pripadniki okoli 40 različnih narodnostnih skupnosti. Ljudje so gostoljubni ter temperamentni veseljaki čudovite narave. V svetu je najbolj znana srbska metropola Beograd, vendar je Srbija veliko več kot le prestolnica. Številni naravni rezervati, zdravilišča, jezera ter zgodovinski spomeniki so izjemnega pomena, priljubljena pa je tudi tradicionalna kulinarika. Ponosni so na svojo svojstveno kulturo in bogato ljudsko tradicijo, ki plemeniti evropski kulturni prostor.

Srbska tradicijska kultura je znana po vsem svetu. Izjemno raznovrstna, energična, strastna in čudovita. Najprej seveda pomislimo na »kolo«, ki je tudi del nesnovne kulturne dediščine Srbije pod UNESCOVO zaščito. Vendar imajo sami širši izraz za folklorne plese, in to so t. i. »igre«, vezane na etnično ozemlje, iz katerega izvirajo. Temu prilagodijo tudi narodne noše (kostume), ki so vse po vrsti neprecenljive vrednosti. Zlato okrasje, nakit, cekini, materiali – vse so ročno izdelane umetnine. 

Pod okriljem podjetja Valjarnica bakra in aluminija iz Sevojna je bilo leta 1954 ustanovljeno kulturno umetniško društvo Sevojno. Mnoge generacije so dobile priložnost ukvarjati se s kulturo, največje zanimanje pa je vladalo za ljudske plese, pesmi in glasbo, kar je sploh značilno za Srbijo – gojijo globoko spoštovanje do svojega ljudskega izročila, ga negujejo in ohranjajo v prvotni obliki.  

Z mnogo vloženega truda se je folklorna sekcija počasi osamosvojila ter na osnovi uspehov prerasla v današnjo vrhunsko folklorno skupino, ki spada med najboljše v Srbiji. Mnoga gostovanja širom sveta na največjih festivalih so potrditev visoke kvalitete in prepoznavnosti ansambla. 

Originalnost, raznolikost, ritem, lepota noš, obširen program in izjemna iskrivost ter izvajalske sposobnosti so največja odlika ansambla, ki vlaga velike napore v ohranjanje pristnih in izvirnih ljudskih običajev. Prav tako ohranjajo izvirnost narodnih noš in njihova izjemna zbirka folklornih kostumov, vseh izdelanih ročno, vsebuje veliko primerkov, starih tudi preko sto let.

Navdušeno občinstvo širom sveta je najboljši dokaz, da je folklorna skupina Sevojno ena izmed najboljših, vrhunskih skupin balkanskega prostora. 

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava