Art kamp

Art kamp | za otroke | delavnice
  • 09.00 - 13.00
  • Mestni park,
  • Vstopnine ni.

V poletju 2021 pogrinjamo trate in poti Mestnega parka Maribor za štirinajsti Art kamp, zeleni festival ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti.

Art kamp nas na tratah in poteh Mestnega parka Maribor, od 25. junija do 3. julija,vsak dan med 9. in 20. uro, pogosti s kulturo, z umetnostjo, z znanostjo, s športom, z rekreacijo in zabavo.

Oder Triglav ob 10. 30 in 17. uri vabi na glasbene in plesne projekte, pod večer, ob 19. 30 pa na glasbene poslastice, koncerte znanih zasedb različnih glasbenih zvrsti. Brsti, cveti, zori!

Ustvarjalne delavnice, predstavitve ustanov, posameznikov, umetnikov, obrtnikov in organizacij, športne, igralne in sprostitvene aktivnosti, ki so razdeljene v vsebinske sklope, potekajo vsak dan med 9. oz. 10. in 13. ter 16. in 20. uro.

Zakladi prednikov raziskujejo dediščino. Muzeji, razstave, folklora, pozabljene obrti, običaji – spoznavamo domovino, danes in skozi zgodovino. Korenine srca predstavljajo humanitarne in dobrodelne organizacije, v katerih so doma vrednote čilega duha. Izziv-izum, naravoslovje in tehnika za zvedave in radovedne glave, odpira teme zabavne biologije, kemije, fizike, tehnike in astronomije. Naravoljubje, ekologija, recikliranje, zeliščarstvo, sejanje, sajenje, vrtnarjenje, čebelarjenje in gojenje – narava za naravoljubne. Knedlova kuhna nas uči priprave zdrave, okusno pripravljene hrane, ozavešča  in razvaja s pokušinami lokalnih dobrot. Sklop namenjen likovni umetnosti, umetnosti oblikovanja, grajenja, raziskovanja in iskanja – Umetnost zori. Bralna plaža slavi knjigo in branje, ustvarjanje, v pravljice, v zgodbe in v poezijo potovanje. Na Igralni jasi igre in igrače – svet lovi se, teka, skače, pa delavnica glasbil, zvočil, igranje nanje, ubrano ropotanje. Gibki, prožni, vsega zmožni vabijo na pokušino različnih športov, rekreacijo, spretnostne poligone in zabavna tekmovanja. V Razvajalnicah budimo telo in duha, ker dušno zdravje velja! Na voljo še previjalnica, okrepčevalnica, smejalnica in počivalnica. Info točka informira in usmerja, Zelena straža ozavešča, kako in kam z odpadki, da smo z lahkoto Zero waste obiskovalci!

Art kamp je velika družina. V 9-ih dneh v delavnicah in predstavitvah sodeluje več kot 300 mentorjev, sodelavcev in prostovoljcev.

Z veliko žlico zajemamo zdravo kulturo,

Vaš Art kamp


Vsak dan med 9. in 13. ter 16. in 20. uro obiskovalce vabimo k ustvarjanju v več kot petindvajsetih delavnicah, ki so vsebinsko razdeljene v različne sklope.


ZAKLADI PREDNIKOV – etnologija in dediščina

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vesna Gomboc

Orjemo ledino, da zasejemo v človeka našo ljudsko zapuščino. Z rokami izdelujemo in sodelujemo. Spoznavamo obrti, ki jih skorajda več ni. Z rokodelci in mojstri starih veščin usvajamo nova znanja. Srečujemo se s strokovnjaki etnologi, ki skrbijo za dediščino – poglejmo, kaj prinašajo in pozorno prisluhnimo, kaj nam preteklost govori. Sporočila prednikov za nas, iz davnine, za boljši čas. 

V tem sklopu spoznavamo slovensko kulturo običajev, jezika, starih obrti, glasbe, zgodovine in folklore. Skrbimo za povezovanje mojstrov starih obrti, ostalih sodelujočih in obiskovalcev. Omogočamo spoznavanje ustanov, ki se s kulturno dediščino in etnologijo ukvarjajo poklicno. Ob tem se učimo novih spretnosti in veščin, rokovanja z različnimi instrumenti, orodji in materiali ter dela v skupini. Predajamo in oživljamo pozabljena znanja. Pa še medgeneracijsko povezovanje, ustvarjalno preživljanje prostega časa ter igra. Zakladi prednikov.

ZAKLADI SLOVENIJE – predstavitev ustanov, muzejske in etnološke delavnice

Naše korenine so del naše skupne in osebne zgodovine. Pomembno je, od kod prihajam, če naj vem, kam grem. Za nauke in spoznanja poskrbijo interpretatorji in nosilci kulturne in naravne dediščine na predstavitvenih stojnicah ter etnoloških in muzejskih delavnicah. Skok v preteklost!

Dokumenti in pisanje nekoč – spoznavanje kulturne dediščine in etnološke delavnice

25., 26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
S spoznavanjem kulturne dediščine sooblikujemo naš odnos do preteklosti in prihodnosti. Zavedanje o pomembnosti naše dediščine, tudi pisne, njene enkratnosti, je obvezujoča odgovornost, da svoja znanja vedno nadgrajujemo. Za izhodišče pripravljamo kaligrafsko napisane dokumente in šablone zanje, pisavo pa udeleženci v novih besedah prenesemo na tekstilne vrečke.
Milena Antonić, Mojca Horvat, Vlasta Čobal Sedmak, Urška Pliberšek, Barbara Lečnik, Boštjan Jerman, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor,Društvo za ZN za Slovenijo

Arheološki parki, obrambni sistemi projekt ArcheoDanube in konzorcij Claustra in replike rimskih kovancev – spoznavanje kulturne dediščine in etnološke delavnice

25. 6., 10.00–13.00
28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavljamo projekt ArcheoDanube (Arheološki park v mestnih območjih kot orodje za lokalni trajnostni razvoj) in konzorcij Claustra (Partnerstvo za ohranjanje in oživljanje dediščine obrambnega sistema Claustra). Reševanje rimskih miselnih iger in nagradnega vprašalnika, ki nam lahko prinese  dežnik z rekonstrukcijo trdnjave na Hrušici. Izdelajmo repliko rimskega kovanca najdenega na Ptuju, kjer se nahaja Arheološki park Petoviona, ki predstavlja eno najpomembnejših arheoloških najdišč v slovenskem prostoru.
Tajda Senica, Rok Ratej, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana

Znanje in veščine iz depoja– spoznavanja kulturne dediščine in etnološka delavnica

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavitev najnovejših projektov muzeja, igrivo in ustvarjalno spoznavanje značilnosti edine ohranjene slovenske avtohtone pasme prašičev krškopoljcev in številnih vrst rib, ki živijo v reki Savi na območju Posavja.
◊ Boštjan Kolar, Mojca Sok, Posavski muzej Brežice

Historična glasbila– delavnice kulturne dediščine in etnološke delavnice

30. 6.–3. 7., 16.00–20.00
V Ptujskem gradu je na ogled največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem. Predstavlja godbena glasbila, pihala, godala, brenkala, glasbila s tipkami ter celo glasbila in zvočila iz antike in prazgodovine. Posebno omembo zasluži svetovna redkost – rimska dvojna piščal tibia iz 2. ali 3. stoletja. Na delavnicah si lahko ogledamo in preizkusimo vrsto glasbil ter iz sodobnih materialov nekaj preprostih zvočil tudi sami izdelamo.

30. 6., delavnica »Bobenček«
V muzeju na Ptujskem gradu so na ogled glasbila ptujske vojaške in mestne godbe. Tukaj lahko vidiš več kot 260 let star vojaški boben! Na delavnici izdelujemo preprost bobenček.

1. 7., delavnica »Panova piščal«
Na delavnici se seznanimo s slovenskimi ljudskimi glasbili: lončenim basom, haloško žveglo, trstenkami … ter si izdelamo panovo piščal.

2. 7., delavnica »Lira«
Sredi Ptuja stoji velik rimski nagrobnik, Orfejev spomenik. Na delavnici prisluhnimo zgodbi o Orfeju in Evridiki, se seznanimo z antično dvojno piščaljo, imenovano tibia, ki jo hrani ptujski muzej, in si izdelajmo preprosto brenkalo.

3. 7., delavnica »Ropotulja«
Ptujski muzej hrani keramično ropotuljo iz prazgodovine. Na delavnici si izdelajmo ropotuljo in nanjo zaigrajmo.

PO ROKODELSKIH POTEH – predstavitev turističnih in rokodelskih organizacij ter posameznikov rokodelcev

Stara znanja in ročne spretnosti – iz roda v rod naj gre pot. Predstavitve na stojnicah, rokodelske delavnice in prikazi, druženja in pogovori z rokodelci.

Pozdrav iz Ptuja in okolice – spoznavanje kulturne dediščine in etnologije

25.–27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Etnološki liki, ki jih lahko srečamo le ob posebnih dnevih in ljudskih praznikih. Mitologija različnih časov in prostorov prihaja v park. Spominki in mali predmeti iz lesa, naravnost iz vasi. 
◊ Janko Levanič, Marjana Potrč s.p.

Domači med, živilo in zdravilo – spoznavanje obrti

25., 28., 30. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Med je ljudsko zdravilo in eno izmed najbolj zdravih hranil. Toda pravi, domači, najbolje lokalni. Med in drugi čebelji pridelki in izdelki lokalnih čebelarjev iz Maribora.
◊ Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarstvo Vogrinec, Čebelarstvo Kirbiš, Čebelarstvo Karmel

Z naravo se povezujemo – spoznavanje naravne in kulturne dediščine

25. 6., 16.00–20.00
1. 7., 10.00–13.00
2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavitev botaničnega vrta ter spoznavanje kristalov, mineralov in redkih rastlin v naši okolici. Pa še malo alkimije!
◊ Roman Hergan, Društvo Atropa Pragersko, Botanični vrt TAL 2000

Polstenje – spoznavanje obrti in rokodelske delavnice

25.–27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Polstenje je proces, pri katerem ročno polstimo obarvane kosme volnenih vlaken. Spoznajmo različne tehnike mokrega in suhega polstenja. Na delavnici nam stara znanja in veščine predaja prava mojstrica polstenja, ki svoje delo opravlja s srcem in z dušo. 
◊ Mojca Potnik Šonc, Beno Šonc, My Fairy Felt

Leseni okrasi – rokodelski prikazi in delavnice

25., 29., 30. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Nakit, okrasni in uporabni predmeti iz lesa, smole in naravnega cvetja. Unikatne kreacije domače izdelave. Poizkusimo in naredimo svojo kombinacijo, zase ali pa za mamo, babico, prijatelje.
◊ Vesna Živkovič, rokodelka

Zeliščarstvo ali narava ima vselej prav – spoznavanje narave in zeliščarske delavnice

25., 26., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
K zeliščarki po nasvete in tradicionalna zeliščarska znanja. Zakaj, kdaj in katera zelišča nabiramo, kakšna je njihova uporaba, pravilno sušenje, kako napraviti mazilo in še kaj. Naredimo si svojo zeliščno mešanico za kopel ali kuho ali pa napolnimo sivkino vrečko.
◊ Marjetka Cesar, Moj cvet

Cvetje v sliki – spoznavanje obrti in rokodelske delavnice

25., 26., 27. 6.,  10.00–13.00, 16.00–20.00
Drobne cvetke, shranjene in stisnjene med papir, nas spominjajo na dišeče travnike in obronke gozda. Kako prešati cvetje in kaj narediti iz njega – poizkusimo in se presenetimo. 
◊ Darinka Motaln

Energetski stožci, orgoniti – spoznavanje naravne dediščine, stara znanja o energijah  in prikaz izdelovanja

25., 29., 30. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Z orgoniti lahko poskrbimo za energetsko ugodno bivalno okolje, več osebne energije in boljše počutje. Njihova uporaba nas povezuje z Zemljo in našim okoljem. S tem se poglobljeno zavedamo učinkov našega delovanja na ljudi in svet okrog nas in podpiramo harmonijo bivanja. Prikaz izdelave in oblikovanje orgonitov.
◊ Nautium, Mojca Derganc s.p

Jejmo zdravo z naravo – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelska delavnica

26., 27. 6., 2., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Unikatne ročno izdelane lesene žlice VikingSpoon – žlice, ki hranijo dušo in telo. Ali nekje zapisano »…ko obed postane obred«. Kje se zgodba prične in kje konča, nam bo zaupal sam mojster na delavnici ob prikazu izdelovanja ter oblikovanja lesenih žlic. 
◊ Grega Gustinčič, VikingSpoon

Hudiči in parklji, etnološke lesene maske – spozavanje etnologije in rokodelski prikaz

26., 27. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–19.00
Spoznajmo mojstra pri delu. Rezbarjenje lesenih mask, ki jih vidimo le še na festivalih, v živo pred našimi očmi. Kaj predstavlja maska, kako dolgo se izdeluje, kako nastane krampus in še veliko več, na etnološki stojnici, kjer srečamo mojstra, ki ohranja že davno pozabljeno dediščino naših prednikov.
◊ Mihael Kosi, Žetale, mojster izdelovanja etnoloških lesenih mask

Vzorci vezenin na Slovenskem – spoznavanje ljudskega izročila in rokodelske obrti

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Pozabljeno bogastvo in lepota naših ljudskih korenin. Spoznajmo vzorce, značilne za našo domovino. Barve, motivi, kompozicija in štete niti. Štetje in barvanje kvadratkov – okras vezenine v risbi.
◊ Jana Umek, rokodelka, SloVesna

Cvetje iz krep papirja – spoznavanje kulturne dediščine in etnološke delavnice

26., 27. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavanje ljudskega izročila ob različnih življenjskih jubilejih ter za krašenje notranjih prostorov z nosilci nesnovne dediščine. Oblikovanje cveta iz papirja po naših željah.
◊ Zvonko Mikša, Verena Mikša

Pletenje iz šibja – spoznavanje ljudskega izročila in rokodelski prikaz

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznajmo aktiviste naših ljudskih korenin, ki pridoma ohranjajo rokodelske veščine in stare kmečke navade. Že vrsto let z izdelovanjem zbirajo prostovoljne prispevke, s pomočjo katerih pomagajo ljudem v stiski. Hvalevredno. Gajžjaki, krdebače, koši iz šibja, brezove metle in še kaj.
◊ Društvo Krdebač, Cerkvenjak, Marjeta Šalamon, Boštjan Simonič, Majda Kozar

Vezenje – spoznavanje ljudskega izročila in rokodelske obrti, rokodelska delavnica

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Iz roda v rod se prenaša tradicionalno očarljivo vezenje. Urni prsti spretno vdevajo v platno nit s šivanko. Tako nastaja okras na oblačilih ali drugih tekstilih. Naredimo vezen obesek tudi sami, s križci ali kako drugače, pod budnim očesom mojstrice.
◊ Jana Umek, rokodelka, SloVesna

Slovensko rokodelstvo lončarstvo – spoznavanje obrti in rokodelska delavnica

28. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavanje domače in umetnostne obrti. Lončarski izdelki, sklede, pekači, vrtne lučke, glinene piščalke, lestenci, svetila, pravi lončeni raj. Popolnost v nepopolnosti ročnega oblikovanja. Sproščujoče in zdravo, kot je vedno z naravo. Oblikujmo tudi mi.
◊ Lorna Novak Jarh, Anina Novak Jarh,  Nala Novak Jarh, Lončarski atelje Lorna

Mozaik – rokodelske delavnice

28., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mozaik je umetniško delo ali podoba izdelana iz sestavljenih majhnih koščkov, klasična umetnost v sodobni preobrazbi. Lomljene, izbiranje barv in vzorca, sestavljanje, lepljenje, skupinsko ustvarjanje.
◊ Natalija Zabav, rokodelka

Kozolci, pleteno okrasje, stare igrače – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice

28., 30. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prepletanje šibja brezovih vej v podstavke in okrasne srčke z zelišči, klopotci iz naravnega rastja ter izdelovanje vuge, starodobne otroške igrače. Skupaj z mojstrico si lahko izdelamo bobiko, prleško punčko iz cunj, po tradicionalnem ljudskem receptu.
◊ Branka Janežič, rokodelka

Ličkanje, luščenje in izdelki iz ličja – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Šege, kmečko delo in stare navade – prikazi jesenskih opravil. Malo ličkanja, malo luščenja koruze z roko ter izdelovanje okrasnega ptička iz ličja. Sproščanje.
◊ Jana Umek, rokodelka, SloVesna

Duša ljudske obrti – spoznavanje domače in umetnostne obrti

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Izdelki iz ličja, zibelke, pručke, panjske končnice, klopotci, vezenine in še kaj, kar nastaja izpod pridnih rok uporabnikov zavoda Dornava. Ustvarjalno povezujejo lokalne zgodbe z našo dediščino, kar srčno sporočajo tudi njihovi prelepi izdelki. Sami pa ob izdelovanju pridobivajo nove delovne veščine, socialne izkušnje, samostojnost, osebno odgovornost ter samozavest.
◊ VDC ZUDV Dornava,  Cafuta Vesna, Štebih Klementina, Manca Kramberger, Nina Goznik

Slano testo in okras lectovega srca – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Slana srca, barvana in krašena kot lectova. Izdelovanje okraskov iz slanega testa. Za tistega, ki ga radi 'mamo, mu lahko srček damo.  
◊ Jana Umek, rokodelka, SloVesna

Klekljana čipka – spoznavanje domače in umetnostne obrti

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Klekljamo prte, prtičke, verižice, uhane, okrasne stvari. Poglejmo in poizkusimo tudi ti! Kleklja sem, kleklja tja, nit se prepleta in že nastaja čipkica. Kako pa kaj, izpod rok in iz ust pravih umetnic klekljanja iz Veržeja.
◊ Murske ribice, KD Veržej, Tatjana Prelog, Vlasta Sever, Štefka Šterman, Ana Kocjan

Zvoki narave – spoznavanje kulturne dediščine in ljudskega izročila

30. 6., 1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Anton Petek je obrtnik in glasbenik. Je ljubitelj ter izdelovalec slovenskih ljudskih glasbil in igra na cerkvene orgle. Srečali se bomo z različnimi piščalmi (nunalca, sovica, račka, Kekčeva piščal), flavtami, ropotuljami ter ritmičnimi instrumenti iz vej, kanele, trstik, bambusa. Na ogled še drugi izdelki iz lesa – nakit, jedilni pribor in še kaj. Na delavnici bomo brusili, žagali in si izdelali svojo piščal. 
◊ Anton Petek s.p., Zvoki narave

Kvačkamo – spoznavanje rokodelskih veščin in domače obrti

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kvačkanje se je razvilo iz vezenja, vozlanja in drugih veščin prepletanja niti. Kvačkani srčki in rožice, enostavne tehnike za začetnike. Za okras na torbici, oblačilu, obesku ali kar tako. Kvačakmo!
◊ Jana Umek, rokodelka, SloVesna

Steklopihaštvo – prikazi starih obrti

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Steklopihač nam pri odprtem plamenu prikaže tehnike izdelave in oblikovanja stekla. Spoznavanje steklopihaštva in steklarske industrije nekoč in danes.
◊ Steklopihaštvo, Zvonko Drobnič s.p., Društvo steklarjev Slovenije

Peremo in krpamo – spoznavanje starih ljudskih veščin, domača opravila

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Pranje krp na star ribežen in krpanje nogavic na leseno gobo. Dela, ki so jih nekoč opravljale naše babice. Hvala za elektriko!    
◊ Natalija Zabav, rokodelka, SloVesna

Navzgor se širi rožmarin – etnobotanika, spoznavanje ljudskega slovstva in rokodelskih veščin

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ob obiranju vejic rožmarina in šivanju rožmarinovih blazinic spoznamo zel še v slovenski ljudski pesmi, njegove zdravilne lastnosti in način vsakdanje uporabe.  
◊ Natalija Zabav, rokodelka, SloVesna


UMETNOST ZORI– vizualna umetnost

◊ Organizatorka in koordinatorka: Urša Rotman

»Vse, kar si lahko predstavljaš, je resnično«, je rekel Pablo Picasso. Umetnost nas vabi, da vzamemo domišljijo v svoje roke in ustvarimo svoj svet. Skupaj se odpravimo na pot likovnega raziskovanja in vznemirljivega ustvarjanja v različnih tehnikah in umetniških praksah. Umetnost v dediščini, slikarstvo, grafika, kiparstvo, poslušanje, preizkušanje, pa tudi povezovanje ekologije in umetnosti, je tudi povabilo za odkrivanje skritih kotičkov Maribora, ki so se jih je dotaknile roke umetnikov. Vsak dan nas čaka kaj novega. Ker umetnost zori v nas in če jo v sebi skrbno negujemo, lahko uživamo v njenih osupljivih sadovih.

Sklop zajema predstavitve različnih umetniških praks, različnih tehnik ustvarjanja, ter predstavitve kulturnih institucij in likovnega dogajanja v Mariboru. Cilji sklopa Umetnost zori so bogatitev jezika umetnosti in kulture, povezovanje likovnih umetnikov iz različnih področij, pridobivanje novih veščin, spretnosti in znanj za ustvarjalno likovno izražanje ter umetniško ustvarjanje.

LAND ART/zemeljska umetnost z Umetnostno galerijo Maribor

25. 6., 10.00–13.00
Narava ponuja čudovite možnosti ustvarjanja brez svinčnikov, papirja, čopičev in škarij. Vabljeni, da se pridružimo umetnici Mateji Kavčič pri ustvarjanju z naravnimi materiali, kot so trave, rože, veje, kamni, storži, ki jih omo vpletli v prelepo okolje parka. Razstava Mateje Kavčič je na ogled v UGM Studiu, prodajna razstava njenih grafik pa v UGM.
◊ Mateja Kavčič, Andreja Borin, Umetnostna galerija Maribor

Od pike do slike – slikarska delavnica

25. 6., 1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
26. 6.–28. 6., 30. 6., 16.00–20.00
2. 7., 10.00–13.00
Slikanje na pravem slikarskem stojalu je vedno privlačno. Spoznavamo skrivnosti in zakonitosti barv. Katere barve so si nasprotne, kaj pomeni tonsko slikanje, kako mešamo barve, katere barve so tople in katere hladne? Odgovore na vsa ta vprašanja dobimo na slikarski delavnici. Mestni park nam ponudi obilico slikarskih motivov, ki jih lahko naslikamo v vseh mogočih barvah in odtenkih.
◊ Don Korez, Špela Fridau

Sadno zelenjavne sanje – tiskanje grafik s sadjem in zelenjavo

25., 26. 6., 3. 7., 16.00–20.00
27. 6.–29. 6., 10.00–13.00
Tiskanje s sadjem in z zelenjavo je grafična tehnika, ki jo lahko izvajamo skorajda kadarkoli in kjerkoli. Pozorno opazujemo naravne oblike in teksture pomaranč, kumaric, krompirja, jajčevcev, jabolk in še veliko drugih vrst sadja in zelenjave. Naravne oblike in teksture naj spodbudijo našo domišljijo. S pomočjo tiskarskih barv domišljijske podobe prenesemo na papir.
◊ Ajda Cerar

Listi, cvetovi in veje likovne ustvarjalnice z materiali iz narave

26. 6., 10.00–13.00, Okraski iz narave
28. 6., 10.00–13.00, Lovilci sanj
29. 6., 16.00–20.00, Pisani klobuki
30. 6., 10.00–13.00, Lovilci sanj
Narava je neizmerni vir materialov, ki jih je človek od nekdaj potreboval za svoje preživetje in ustvarjanje. Listi, cvetovi, veje, plodovi, kamni nas s svojimi oblikami spominjajo na čas, ko je človek še živel v tesnem stiku z naravo in nas z njo ponovno povezujejo. Na delavnici spoznamo, kakšne liste in veje imajo posamezne drevesne vrste, katere cvetlice in trave cvetijo v poletnem času. Liste, cvetove in veje pa lahko uporabimo tudi kot likovne materiale z lastnostmi specifičnih likovnih prvin. Barve, oblike in teksture naravnih materialov uporabimo za likovno izražanje, hkrati pa s tem ustvarimo predmete za vzpodbujanje ustvarjalne otroške igre.
◊ Zala Brglez

Ustvarjalno veselje z glino – kiparska delavnica

26., 28., 30. 6., 10.00–13.00
1. 7.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Glina je prijeten naravni material. Na kiparski delavnici se seznanimo z osnovnimi tehnikami kiparjenja z glino. Spoznajmo, kako se lotimo oblikovanja kipa človeške ali živalske figure, spretnejši pa se lahko preizkusimo v kiparjenju po opazovanju modela v živo.
◊ Ajda Sitar

Oživimo živali z Umetnostno galerijo Maribor

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mnoge živalske vrste so že izumrle, prepogosto zaradi človekovega posega v okolje. Kakšne barve so bile te živali za časa svojega življenja, na primer novofundlandski volk? V kakšnem okolju so živeli beli delfini? Kaj bi nam iz preteklosti sporočila severna antilopa? Vabilo, da se prepustimo domišljiji in izumrle živeli oživimo v likovnem izdelku. Likovni izdelek bo veljal kot vstopnica za vso družino na razstavo EKO8, Pismo za prihodnost v nekdanji tovarni MTT v Melju. 
Več o razstavi: http://www.ugm.si/eko-8/eko-8-info/
◊ Brigita Strnad, Ajda Sitar, Umetnostna galerija Maribor

Narava ima svoje barve – akvarelno slikanje z naravnimi barvili

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
30. 6., 16.00–20.00
Svet narave je že od nekdaj  vir pigmentov za barvila. Tokrat lahko eksperimentiramo s pridobivanjem barv iz različnih rastlinskih materialov. Ali lahko predvidimo, kateri sadeži in rastline nam dajo rdečo, modro, zeleno, rumeno barvo? Kakšno barvo pridobimo iz robidnic, šipkovega čaja, ali trave?  Podajmo se na pot raziskovanja naravnih barv, ki jih lahko uporabimo, da naslikamo umetnino.
◊ Špela Ambrož, Živa Simčič

Oblikovanje s slamo

1. 7.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ljudje so slamo spletali ali prepletali v lutke in različne oblike odkar so začeli gojiti žita. Prvotno so imele velik obredni pomen, saj so ljudje verjeli, da lahko pomagajo zagotoviti uspešno žetev za naslednje leto. Sčasoma se je ta obredni pomen izgubil. V sodobnem času se uporaba slame kot  ekološkega materiala za oblikovanje ponovno oživlja. Na delavnici domišljiji prosto pot in se preskusimo v oblikovanju skulptur iz slame.
◊ Ajda Plohl, Talia Posel

Predstavitev didaktičnih igral CIRKOLO in ustvarjalna delavnica

2., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Primož Mihevc je človek, ki se težko omeji z različnimi nazivi. Sanjač, mislec, navdušeni opazovalec narave, samouk in raziskovalec v polju ustvarjalnosti. Najbolj ga je zaznamovalo odraščanje na kmetiji in delo z rokami. Dela kot oblikovalec in tehnolog na področju uprizoritvenih umetnosti. Zaposlen je v Lutkovnem gledališču Maribor kot oblikovalec lutk in tehnolog. Posebej ga zanima delo z otroki in za otroke, področje igre in fenomen, ko te igra posrka vase. Izdeluje lesena didaktična igrala pod blagovno znamko CIRKOLO. Pripravlja delavnico, na kateri si lahko izdelamo svoje igralo po vzoru njegovih lesenih igral, lahko pa preizkusimo tudi njegove izdelke.
https://igralacirkolo.wordpress.com/
◊ Primož Mihevc , Ajda Sitar


BRALNA PLAŽA – literarna zabava

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc

Branje je potovanje. Kadar razpremo knjižne platnice, lahko kakor ptice poletimo v daljne neznane svetove. Na Bralni plaži se lahko sončimo med vrsticami, prisluhnemo školjki, ki šepeta zgodbe, jadramo na valovih ustvarjalnosti in zidamo poetične gradove.

Na Bralni plaži ponujamo proste bralne aktivnosti, razstavo, pravljične urice, predstavitve literarnih del z avtorji in avtoricami ter predstavitve različnih ustanov, ki so z literaturo povezane, menjalnico knjig, lov na pravljico in ustvarjalne delavnice. S tem programom zajemamo promocijo bralne kulture in povezovanje literarnih vsebin z drugimi vejami kulture in umetnosti. Knjige – vérjem vanje!

Bolje branje kot nerganje – branje knjig iz naših knjižnih zbirk

25. 6.–3. 7., 10.00–20.00
Sami, v dvoje, v družini … z branjem knjig sežemo daleč onstran običajnih svetov. S pticami med knjižnimi policami, v zgodbe po svež pogled!
◊ Zavod MARS Maribor

Knjižna bolha – menjalnica knjig

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Knjižna bolha je knjižna menjalnica. Knjigo s police Knjižne bolhe, ki nam je všeč, vzamemo, v zameno prinesemo svojo, ki jo bo posvojil kdo drug. Knjiga za knjigo.
◊ Zavod MARS Maribor

Bukvarna na Bralni plaži – antikvariat dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V Mariboru za stare knjige, ki nikakor niso za odpis, skrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ. S svojo potujočo bukvarno se v poletnem času ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov. Za dobri stari prostovoljni prispevek.
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

Lov na pravljico – pot miselnih izzivov in ugank

26. 6.–3. 7., 10.00–20.00
Lov na zaklad za vse velike in male, ki imamo radi uganke in zanke. Le kod nas pelje in kam pripelje?
◊ Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor

PRAVLJIČNE URICE V PRAVLJIČNEM PAVILJONU – pripovedovanje pravljic in zgodb

V parku z največjim veseljem gostimo vse sorte shranjevalk, bralk, pripovedovalk pravljic in zgodb, ki s slastjo ohranjajo in izgovarjajo literarno izročilo. Zaljubljene v milozvočnost besed povabijo ob pravljično lep paviljon!

Povem ti zgodbo – pripovedovanje zgodb za velike in male zgodbokusce

26. 6., 18.30
Zgodbe so stare toliko kot človeštvo in zaradi njih smo sploh razvili jezik. Zgodbe si pripovedujemo od jutra do večera čisto vsak dan. Vendar obstajajo tudi zelo velike zgodbe, večje od naših osebnih, ki so postale del narodove in svetovne nesnovne dediščine. To so pravljice in pripovedke. V sebi nosijo univerzalna sporočila in povezujejo preteklost s sedanjostjo – naše prednike z nami, ki živimo tu in zdaj.
Vabljeni na dobro uro zgodb z mariborsko novinarko, igralko in pesnico Petro Bauman, ki raziskuje in neguje zakladnico slovenskega in svetovnega literarnega izročila.
◊ Petra Bauman

Pravljično v poletje – zgodbe, pravljice, povesti s pravljičarko Zdenko iz Pionirske knjižnice Rotovž

28. 6.–2. 7., 10.00
Od ponedeljka do petka povabljeni na fine zgodbe, pravljice, povesti, do zadnjega diha, pri polni zavesti, ki jih pripoveduje pravljičnim svetovom zvesta pravljičarka, zgodb krmarka Zdenka. Vsak dan vsaj eno in še eno več, če ne bomo že od prve preč!
◊ Zdenka Gajser, Mariborska knjižnica, Pionirska knjižnica Rotovž

Kam pa kam, kamišibaj? z Malim pa papirnatim gledališčem – pripovedovanje zgodb

3. 7., 10.00
Kamišibaj je posebna umetniška oblika, majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. Je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru butaj, ki tradicionalno izvira iz Japonske. Zgodbe, ki se ujamejo v to malo gledališče, so zelo različne, od ljudskih, avtorskih, takih za odrasle, do poezije. Najraje pa pripovedujemo take, ki so za vso družino. V Mariboru deluje Malo pa papirnato gledališče, ki združuje pripovedovalce in pripovedovalke različnih slogov, vsem pa je skupna okuženost z virusom kamišibaja.
Špela Hren Juhart in Tanja Lužar sta navdušeni kamišibajkarki, ki šibata med zgodbami sem ter tja in opozarjata, kamišibaj je nalezljiv in neozdravljiv. Na gledanje in poslušanje!
◊ Špela Hren Juhart, Tanja Lužar, Malo pa papirnato gledališče

USTVARJALNE POSTAJE – ustvarjalne delavnice in predstavitve

Ustvarjalnost je v nas. Tako nastanejo knjige, za zgodbe zrastejo lutke, iz glave na papir ali asfalt švignejo stripi, na platno animirani filmi, pa še marsikaj. Se vidimo na postaji!

Sssss – delavnice besedolovnice

25. 6. in 1. 7., 17.00–20.00
Igrajmo se z besedami. Lovimo jih in udomačimo, zapišimo, narišimo, okušajmo, preizkušajmo, izpljunimo, pogoltnimo – kakor komu drago. Sssssvobodno!
◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

Enimation počitniške – delavnice animiranih filmov in optičnih igrač

28.–30. 6. in 2. 7., 17.00–20.00
Animacija je iluzija gibanja, ki se doseže s hitrim prikazovanjem sličic. Dejansko pa sestavljamo fotografije v animirani filmček. Predhodnice animiranih filmov so optične igrače. V delavnici spoznavamo različne in ustvarjamo kratke animacije v stop motion tehniki. Animirane razglednice, pravljična bitja v filmu, lotimo pa se tudi pikselacije, v kateri namesto lutk premikamo ljudi. Na ta način lahko letimo po zraku, hodimo skozi stene in drevesa, izginemo v knjigo ali se pojavimo iz nič. Povabljeni v čarobni svet animacije!
◊ Brina Fekonja, Društvo za razvoj filmske kulture

Reciklirana lesena lutka – delavnica izdelovanja lutk

2. 7., 10.00–13.00
3. 7., 16.00–20.00
Lutke so stare kot svet. Čisto zares. Lahko visijo na nitih ali so nataknjene na palico, lahko se jih nadene kot rokavice. Lahko so sence ali predmeti. So vseh mogočih oblik, velikosti in barv, narejene iz različnih materialov in v različnih tehnikah.
Pod vodstvom Urbana Saletingerja si izdelajmo leseno lutko. Izberemo kos lesa in še nekaj drugih materialov, ki jih z lastno domišljijo in kančkom spretnosti preoblikujemo v človeka, obraz, žival, rastlino, predmet … nato pa v igri lutko oživimo. Temu pravimo animiranje lutke. Zmoremo? Zmoremo!
◊ Urban Saletinger, Lutkovno gledališče Maribor

Stripoteka – delavnica risanja in pisanja stripov in stripovskih zgodb z dr. Horowitzem

3. 7., dopoldan 
Kako ustvariti svojo stripovsko zgodbico? Vabljeni na delavnico z ilustratorjem, s karikaturistom in striparjem Cirilom Horjakom aka dr. Horowitzem, ki je za svoje delo prejel prestižno nagrado Društva novinarjev Slovenije, zna pa tudi fino in hudomušno pripovedovati in navduševati.
◊ Ciril Horjak, Večer


IGRALNA JASA – igre naše in vaše mladosti

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc

Igra je primarna, spontana in notranje motivirana dejavnost, preko katere se otrok uči, raziskuje in spoznava sebe in svet. Igramo se lahko v vseh obdobjih življenja. Igra naj bo svobodna in prijetna. Igrajmo se, tukaj in zdaj!

Na igralni jasi se igramo – družabne igre, igre spretnosti, rajalne igre. V ustvarjalni delavnici igre, igrala in igralne pripomočke izdelujemo, izdelujemo pa tudi glasbila in zvočila ter muziciramo. S tem urimo svoje spretnosti, socialne veščine in polnimo baterije s srečo.

IGRARIJE – igranje in delavnice

To so najslajše ure.

Igra raja – igranje na Igralni jasi

25. 6.–4. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
K druženju na Igralni jasi vabijo velike »natravne« igre, Človek ne jezi se, Twister, Mlin … Vsak dan posvetimo tudi eni od dobrih starih družabnih iger, za katere skoraj ne potrebujemo pripomočkov ali pa jih najdemo v predalu, v naravi – vse ostalo je v srcu in glavi. Ristanc, Ali je kaj trden most, Zvezde metat, Slepe miši, Gnilo jajce, Ali je kaj trden most? in še mnoge druge. Na izposojo rekviziti in bosa pot – igramo se vedno in povsod!
◊ Živa Stojanovič, Rok Lesjak in Zavod MARS Maribor

Igre in igrače sveta – izdelovanje iger in igrač

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V starih časih so si otroci igrače izdelovali sami, včasih pa so jim pomagali tudi starši, pa babice in dedki. Kar izmislili so si jih in jih naredili iz naravnih in odpadnih materialov. Punčke iz cunj, konj na palici, vetrnica, pahljača … Zbiramo, recikliramo in uporabljamo domišljijo.
◊ Violeta Jolić, Maja Petek, Zavod MARS Maribor

Jutranje prebujanje s plesom

25. 6.– 3. 7., 10.00–11.00
Razmigajmo glavo, vrat, ramena, roke, trup, boke, rit in noge v ritmu jutra, dihajmo, dihajmo globoko, pozdravimo drevesa, trate, park, nebo – dober dan!
◊ Sandra Štefanec, Katarina Jenšterle, Zavod MARS Maribor

Živa vragolija – delavnica cirkuških vragolij

25. 6., 27. 6.–3. 7., 17.00–19.00
Hulahop, rutice, žogice … Spoznavanje cirkuških spretnosti in veščin ter interaktivne igre. Morda dobiš cirkuški čin!
◊ Živa Stojanovič

Bobnarska igralnica – glasbena raziskovanja

25. 6.–3. 7., 16.00–20.00
Tudi raziskovanje zvokov je igra. Sredi trate lahko na ves glas zaropotate. Raziskujemo zvoke, na fajn uglašujemo odrasle in otroke!
◊ Katarina Studen

Izdelam si zvočilo – delavnica izdelovanja zvočil in preprostih glasbil

25. 6.–3. 7., 16.00–20.00
Spretnost preoblikovanja vsakdanjih predmetov v pravcato glasbilo ali zvočilo je posebna umetnost. Ako nam to pokaže mojster, nam gre lažje od rok. Črički, žabe, čebele, čmrlji, ptičke, veter, dež, muhe in sloni, zvoki narave in vesolja, ustvarjamo glasbila in zvočila iz naravnih in umetnih materialov. Poskusim sam in zaigram!
◊ Bruno Planinc, Nela Marin

Afriške otroške igre na prostem – vodeno igranje

3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V okviru projekta AFROskop – Afirmativna Rasna Ogledala nas člani Društva Afričanov Maribor naučijo različnih otroških iger na prostem, ki so se jih igrali sami in ki se jih otroci z različnih koncev tega kontinenta igrajo še danes. Le kako se igrajo Lappa, Boskele ali Ampe? So kaj podobne igram, ki jih poznamo pri nas? Pridite, igrajmo se skupaj!
◊ Sabina B. Boakai, Društvo Afričanov Maribor


KORENINE SRCA – humanitarnost in dobrodelnost

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vesna Gomboc

Naše vrednote so naše korenine. So korenine srca, ki vodijo naša življenja. Spoštovanje vsega, kar nam življenje da, ni vedno lahka naloga. Za pomoč in vodilo družbi, nam, skrbijo različne organizacije s področij zdravstva, sociale, vzgoje, izobraževanja, mladinskega dela, prostovoljstva in okolja, ki predstavljajo svoje delovanje. Pridružimo se jim pri ustvarjanju, igrah, športu in svetovanjih ter spoznajmo njihov svet in dojemanje le-tega. Iz korenin srca v srce sveta!

Korenine srca povezujejo obiskovalce s humanitarnimi in prostovoljskimi organizacijami, ki pripravljajo ustvarjalne delavnice, igralne, glasbene in promocijske aktivnostmi ter praktične prikaze uporabe invalidskih pripomočkov. Skrbimo za njihovo mreženje in vključevanje v lokalno okolje, omogočamo prikaz posebnih veščin in spretnosti ter s tem obiskovalcem ponujamo možnost vživljanja in dojemanja drugačnega življenja.

◊ Društvo paraplegikov Podravja, Ozara Slovenija, Dnevni center Maribor, Ozara, storitveno in invalidsko podjetje d.o.o., Center za pomoč na domu Maribor, Društvo TOTI DCA Maribor, Društvo gluhih in naglušnih Podravja, Medgeneracijsko društvo za samopomoč Drava, Slovenska filantropija, Društvo Križemrok, Dom pod Gorco d.o.o., PIKA, dnevni center za mladostnike in otroke Maribor, Center za socialno delo Maribor, Center Mentalis, VDC Polž Maribor, Dom Danice Vogrinec Maribor, Avantus Slovenija

Center Mentalis

25.–27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Center Mentalis predstavljajo psihoterapevti in psihologi, katerih poslanstvo je pomagati ljudem v duševnih stiskah. Center se ukvarja s psihoterapijo, medicinsko hipnozo in psihološkim svetovanjem. Za lažje spoznavanje svojih čustev in občutkov so pripravili senzorične aktivnosti ČAS ZAME – prebudi svoje čute.

Društvo Križemrok

26., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–19.00
Društvo Križemrok nudi otrokom iz socialno šibkih družin možnost višje kakovosti življenja. Trudijo se ponuditi manjkajoče osnovne materialne dobrine ter občasne odmike iz vsakdana, v zameno za prijetno druženje v varnem okolju taborjenja. Pri donatorjih zbirajo sredstva in jih posredujejo otrokom in družinam, ki to potrebujejo. Moči vlagajo v organizacijo letovanj, taborov. Pridružimo se ustvarjanju in igranju!

Društvo TOTI DCA Maribor, so.p.

27. 8., 10.00–13.00, 16.00–19.00
Spoznavanje in druženje s starejšimi uporabniki programa in izdelovanje izdelkov iz lesa in papirja.

VDC Polž Maribor

28. 6., 2. 7., 10.00–13.00
VDC POLŽ Maribor je javni socialno varstveni zavod. Svojim uporabnikom so opora pri socialnem vključevanju in krepitvi samostojnosti, omogočajo vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji ter institucionalno varstvo. Vodi me, da uspem sam. Vezenje in poslikava na izdelke, ki jih izdelujejo uporabniki centra.

Društvo paraplegikov Podravja

28. 6., 16.00–20.00
Društvo paraplegikov Podravja je invalidska človekoljubna organizacija. Poslanstvo društva je ustvarjanje pogojev za celovito vključitev paraplegikov v življenjsko in delovno okolje ter vključitev v vse oblike družbenega in kulturnega življenja pod enakimi pogoji, kot jih ima zdrava populacija, in pod posebnimi možnostmi ter pogoji, ki so specifični za aktivno življenje paraplegikov v vseh segmentih družbe. Spoznajmo likovnika in rezbarja, prisluhnimo zabavno glasbeni točki in se preizkusimo v metanju na koš s skupino košarkarjev, ki igrajo »trojke«. Pa še nekaj sladkega!

Dom Danice Vogrinec Maribor

28., 29. 6., 16.00–20.00
Dom poskrbi za varnost in zdravje starejših ljudi. Razvijajo številne oblike nematerialne pomoči starostnikom, s katerimi si prizadevajo omiliti vplive institucionalnosti ter zagotoviti individualnost. Spoznajmo jih. Z igro in ustvarjanjem do novih življenjskih moči.

Ozara d.o.o.

28., 29. 6., 10.00–13.00
Ozara je invalidsko podjetje, namenjeno usposabljanju, zaposlovanju in socialnem vključevanju brezposelnih invalidov ter težje zaposljivih oseb, ki izhajajo iz funkcijske omejitve. Izdelovanje rož iz papirja in tekstila z uporabniki Ozare.

Združenje za promocijo prostovoljstva, Slovenska filantropija

28., 29. 6., 1. 7., 16.00–20.00
Slovenska filantropija je humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu vse od leta 1992. Njihovi programi so usmerjeni v dvig kvalitete bivanja v skupnosti in v zagovorništvo socialno šibkejših. Osrednja dejavnost je promocija prostovoljstva, saj s prostovoljstvom vsi prispevamo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine. Predstavitev prostovoljstva skozi različne igre, prostovoljsko spomin in aktiviti, ter projekta Evropske solidarnostne enote. Druženje, pogovori in ustvarjanje na delavnici.

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor

28., 29. 6., 1., 2. 7., 16.00–20.00
RAZUMETI IN BITI RAZUMLJEN je vodilo društva, v katerem uresničujejo potrebe gluhih, naglušnih in gluhoslepih članov. Izvajajo posebne socialne programe in nudijo strokovno pomoč invalidom sluha. Člani sodelujejo v različnih aktivnostih v okviru sekcij društva. Spoznajmo njihov svet in se naučimo slovenskega znakovnega jezika.

Center za pomoč na domu

28., 30. 6., 2. 7., 10.00–13.00
Razstava izdelkov uporabnikov programa ter predstavitev programov za uporabnike pomoč na domu, projekt CrossCare, Knjižnica za starejše, Večgeneracijski center Štajerska. Vabljeni na delavnico izdelovanja uporabnih in okrasnih predmetov iz papirja, filca in reciklažnega materiala, ter praktične delavnice joga za sklepe, svetovanja v prehrani, ipd. Pripravljamo vpogled v delovni dan socialne oskrbovalke na domu in predstavljamo njen poklic, ki je v družbi vedno bolj iskan.

OZARA Slovenija, dnevni center Maribor

29. 6., 10.00–13.00
30. 6., 16.00–20.00
Dnevni centri ponujajo strokovno svetovanje in različne oblike strokovnega dela, ki razvijajo in krepijo individualnost vključenih oseb, razrešujejo njihove osebne stiske ter jim pomagajo pri vključevanju v aktivno življenje. Vključenim so na voljo različne ustvarjalne delavnice, izobraževalne in interesne dejavnosti ter različni družabni dogodki. Ustvarjanje iz recikliranih materialov z uporabniki in mentorji.

Dom pod gorco d.o.o.

29. 6., 16.00–20.00
Ustvarjanje in druženje s starejšimi uporabniki doma, na ogled in izdelovanje okrasni predmeti iz blaga.

Medgeneracijsko društvo za samopomoč Drava

30. 6., 10.00–13.00
MOST MED GENERACIJAMI – JAZ ZATE, TI ZAME. Druženje in ustvarjanje s starejšimi. Izdelovanje škatlic iz papirja in tombola z lepimi mislimi.

AVANTUS Slovenija, dnevni center Maribor

1., 2., 3. 7., 10.00–13.00,  16.00–20.00
Dnevni centri ponujajo strokovno svetovanje in različne oblike strokovnega dela, pomoč pri vključevanju v aktivno življenje. Služijo oblikam preživljanja prostega časa, družabnemu življenju in skupinskim dejavnostim. Vključenim so na voljo različne ustvarjalne delavnice, izobraževalne in interesne dejavnosti ter različni družabni dogodki. Na stojnici spoznamo njihova dela ter si na delavnici ustvarimo unikaten izdelek za praktično uporabo, igračo iz nogavic.

PIKA, dnevni center za mladostnike in otroke Maribor, CSD Maribor

1. 7., 10.00–13.00
Program otrokom in mladostnikom nudi učno pomoč, pridobivanje tehnik učenja za lažje učenje, psihosocialno podporo (individualno in skupinsko delo), prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa – socialne igre ... Spoznajmo se z njimi in se poizkusimo v miselnih igrah in eksperimentih. 


KNEDLOVA KUHNA – kulinarične dogodivščine

◊ Organizator in koordinator: Danilo Ivanuša, Zavod DrMr

Knedl ima poseben dar in znanje, da nas s kančkom čarovnije uči, kako pripraviti zdravo, a hkrati slastno hrano. Knedl z obilico dobre volje sporoča, da je hrana lahko zdravilo. Kuhanje je čarovnija in je umetnost. Je način, kako pripravljamo in zaužijemo hrano. Je doživljanje hrane ter zmožnost pri tem uživati, doživljati okuse, barve, vonje in tudi zvoke v vsej polnosti in žlahtnosti. Kulinarika je hedonistično doživljanje prehranjevanja in vsega, kar je povezano z njim. Kulinarične delavnice, stojnice dobrot, degustacije, svetovalnice, izmenjava receptov in še marsikaj.

V kuharskih delavnicah se ukvarjamo s kulturo pripravljanja hrane in zdravim ter etičnim prehranjevanjem. Pripravljamo predstavitve, degustacije ter delavnice slovenskih ponudnikov hrane. Predstavitve in delavnice so namenjene vsem obiskovalcem. Z njimi želimo udeležencem približati delo slovenskih pridelovalcev in predelovalcev hrane in s tem poskrbeti za osveščanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane.

Voda je življenje

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
O razumevanju pomembnosti zdrave pitne vode, o uporabi zemeljskih kristalov ter kamnov za pitno vodo, kako uporabljati kefirjeve kulture za pripravo zdravih limonad ter podroben pogled na življenje mikroorganizmov pod drobnogledom mikroskopa.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Klovnesa pesa in kako pripraviti čips

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Delavnica priprave pesinega čipsa in vse o hranljivih lastnostih rdeče pese.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Fermentacija – spoznavanje postopka

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Fermentacija je presnovni proces, ki pretvori sladkor v kisline, pline in alkohol. Učeno in na kratko povedano. Priprava fermentiranih jedi in raziskovanje ter pogled na življenje mikroorganizmov pod drobnogledom mikroskopa. Fermentiranje in pomen mikroorganizmov za zdravje.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Fermentacija zelenjave – kislo zelje je najboljša stvar!

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava fermentiranih jedi iz zelja ter nasveti za recepte.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Ajda & proso – delavnica pripravljanja jedi

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ajda spada med najbolj hranilno bogata žita. V Evropo so jo iz Azije in Sibirije prinesli v poznem srednjem veku. Uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Njen vonj privlači čebele, ki iz njenega peloda pridelajo poseben med močnega okusa. Proso botaniki uvrščajo med pražita. Uživali so ga že v kameni in bronasti dobi in poleg lana sodi med najstarejše kulturne rastline. Sledove prosenega zrnja so našli v malhi znamenitega Ötzija, mumije človeka iz 3. tisočletja pred našim štetjem. Pripravimo jedi iz ajde in prosa na moderen način z okusom tradicije.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Rolada velikanka

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava prav posebne rolade iz prosene kaše s sadnim nadevom, ki ne potrebuje pečenja in pečice.
◊ DrMr, Danilo Ivanuša

Gibanica, štruklji in štrudl – delavnica pripravljanja jedi

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Gibanico pripravljajo povsod na Balkanu, v Sloveniji pa poznamo čisto posebno, Prekmursko gibanico – ah, vse te slastne plasti! Štruklji so izvorno slovenska jed, četudi ime najverjetneje izvira iz nemščine. Prva pričevanja o pripravi te jedi segajo že v 16. stoletje, ko naj bi leta 1589 dvorni kuhar v Gradcu zapisal recept za kuhane pehtranove štruklje. Štrudlju po slovensko rečemo tudi zavitek in star dunajski recept pravi, da mora biti testo zanj tako tanko, da lahko skozenj preberemo ljubezensko pismo. Vsem trem pa je skupno vlečeno testo, čeprav štruklje danes pripravljamo tudi iz kvašenega, listnatega, rezančnega in krompirjevega testa.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Jabolko na dan odžene zdravnika stran!

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavanje zdravilnih lastnosti jabolka in ideje ter recepti za pripravo jedi iz jabolk.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Srčna kuhinja – vedska umetnost uživanja hrane

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vedska kuhinja temelji na ajurvedi, starodavni indijski medicinski znanosti. Telo zadovolji na vseh treh nivojih, fizičnem, energetskem in duhovnem. Nahranimo tudi dušo in um.
◊ Zavod Naravno Življenje, Danilo Ivanuša, DrMr

Koleraba – kdo si ti?

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava jedi in nasveti za uporabo kolerabe. Spoznavanje zelenjave in njenih zdravilnih in hranilnih lastnosti.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Priprava moke ter testa za kruh – delavnica mletja in mesenja

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava moke ter testa za kruh, pico, žemljice, pletenke, spoznavanje semen za peko kruha ter uporaba mlinčka za moko.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Paradižnik je naš!

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava in nasveti za kuhanje paradižnikove omake. Seveda bomo omako takoj namazali na testo in hitro v pečico. Kako lep dan za tradicionalno »Art kamp pico kraljico«.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Pica – priprava moke ter testa za pico

30. 6., 16.00–20.00
Mojster Žiga, Žiga Kelih, že dve desetletji spoznava čarovnijo peke vsega, čemur danes pravimo kruh. Ko zaviha rokave, iz njegove glave priletijo strašni triki znanja z vsega sveta. Če mu dobro prisluhnemo, se lahko naučimo, kako se pripravijo droži, kako zmeljejo različna žita, ki kot blisk drvijo čez mlin, kako oblikovati žemljice in pletenke – nasvetov polna malha. V naš mlin z njimi!
◊ Žiga Kelih

Hrana med nebom in zemljo – priprava domačih jedi po načelu makrobiotike

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Makrobiotika ali tudi veležitje je nauk o podaljševanju življenja, ki govori o tem, da sta človek in narava povezana ter da na naše življenje vpliva hrana in tudi naše navade. Z nami kuha Ica Krebar, pionirka makrobiotike, ki že 40 let deluje na področju celostnega razumevanja zdravja, avtorica sedmih knjig, ki preko društva z vsem srcem in znanjem pomaga ter svetuje ljudem.
◊ Ica Krebar, Makrobiotično društvo Leon, Danilo Ivanuša, DrMr

Repa je super zelenjava!

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ideje in recepti za pripravo jedi iz repe.
◊ Ica Krebar, Makrobiotično društvo Leon, Danilo Ivanuša, DrMr

Knedli in cmoki – recepti naši babic s kančkom KnedLove čarovnije

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Knedli in cmoki so lahko slani, sladki, v vsakem primeru slastni. Najboljši so seveda tisti narejeni v domači kuhinji. Že ko jih oblikujemo, se nam cedijo sline. In budijo skomine po srečnem otroštvu v babičini kuhinji.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Katera buča si ti?

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava jedi iz buče in spoznavanje hranljivih lastnosti ter nasveti za recepte.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Pomisli na sladko – priprava sladic ter ideje in nasveti za zdrave sladice

3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Sladko je zdravo, če le ne dodajamo rafiniranega sladkorja. Zdrava sladica nam »pocukra« dan. Povabljeni na sladkanje življenja, preden se za leto dni razidemo. Sladko, sladko slovo!
◊ Danilo Ivanuša, DrMr

Limonada in marmelada palačinke imata rada!

3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava in namigi za jedi iz agrumov in ideje za poletne otroške pijače – koktejle.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr


NARAVOLJUBJE – ekologija in delo z rastlinami

Organizatorja in koordinatorja: Mišel Vugrinec in Mihelca Šuper

Znanja o pravilnem ravnanju z zemljo in rastlinami v vrtnarskem oddelku, spoznavanje ekosistemske pridelave, učenje starih in novih veščin izdelave vsakdanjih potrebščin iz naravnih materialov ter umetnost izdelave uporabnih stvari iz odpadnih materialov v reciklažnih delavnicah. Poglabljanje v svet zelišč in aromaterapijo. Naravnemu bogastvu pretijo premnoge nevarnosti, če se ga ne naučimo spoštovati in mu prisluhniti.

V sklopu, v katerem se osredotočamo na ekologijo, naravo in delo z njo, so cilji raziskovanje naravoslovnih ved in naravoljubja, razvijanje pozitivnega odnosa do okolja in naših navad, zavedanje pomena samooskrbe in ekološkega pridelovanja vrtnin, sadja, divje raslih rastlin. V delavnicah spoznamo, kako se pridobivajo eterična olja, poskrbimo za spoznavanje moči zelišč in izdelujemo kozmetične izdelke iz popolnoma naravnih sestavin. Odpadne materiale uporabimo za nove uporabne predmete in poskrbimo za celovit prikaz preživljanje prostega časa v naravi.

Igre in druženje v naravi ter žgečkanje naših čutil

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Igra je učenje za življenje. Preizkušamo spretnost pri hoji na hoduljah, lovljenju rib na suhem ter urimo možgančke ob igrah križec – krožec in štiri v vrsto. Pa še kakšno presenečenje nas čaka. V senzoričnih delavnicah požgečkamo naša stopala, otipamo neznane predmete in spoznavamo omamne vonje narave.
◊ ZPM

Umetnost in ponovna uporaba v naravi in za naravo

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prepustimo se domišljiji, opazujmo naravo, ustvarjajmo in razmišljajmo, kako z našimi dejanji lahko ohranimo lepote narave in dom za človeštvo. Z naravnimi materiali in odpadnimi materiali, ki oživijo v novih izdelkih, si izdelamo pripomočke za vsakdanjo uporabo, nakit in igre, hkrati pa spoznavamo različne likovne in kiparske tehnike.
◊ ZPM

Po taborniško s taborniki

25. 6.–3. 7., 16.00–20.00
Spoznajmo tabornike in pridobimo nekaj taborniških spretnosti, skrivnosti in znanj! Z nami so predstavniki različnih taborniških rodov oz. društev, ki delujejo na območju Podravja. Preživimo svoj čas zabavno, družabno in v naravi – kot pravi taborniki. »Čikarasa, čikarasa, čao, čao, čao, bumbarasa, bumbarasa, bao, bao, bao, čikarasa, bumbarasa, čis, bus, bas, c. m. o. k., cmok, cmok, cmok!«
◊ Podravsko območje Zveze tabornikov Slovenije v sodelovanju z lokalnimi taborniškimi društvi

Reciklirana igralnica in vertikalno vrtičkanje

25. 6.–3. 7., 16.00–20.00
V zavetju vertikalnega vrtička izvemo, kako nam živali pomagajo v vrtu ter vse o vzgoji čilija in zelišč. Posejano in posajeno lahko odnesemo in naprej vzgajamo doma. Pa poletna dekoracija stene, oblikovanje iz gipsa, laterne iz odpadnega materiala, ogrlice iz školjk. Obujamo pozabljene igre, naredimo labirint, piksnamo in se zagotovo še česa domislimo.
◊ Andreja Kolarek, Vertikalno vrtičkanje

Zelenela

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Podjetje zelenela.si je novonastalo podjetje na področju plantinga. Sodelujemo s strokovnjaki iz cele Evrope. Naša vizija je ustvariti trgovino na spletu, v kateri najdete vse za planting in omogočiti, da za dekoracijo vašega doma, pisarne ali drugega najljubšega prostora poskrbite kar iz naslanjača. Na Art kampu se predstavljamo in skozi igro in ustvarjanje s presajanjem, presaditvami rastlin in ustvarjanjem šopkov poskrbimo, da se naučite hitro polepšati in pozeleneti vaš dom.
◊ Zelenela

Predstavitev organizacije Društvo za zaščito živali Maribor

25.–27. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
28. 6.–2. 7., 16.00–20.00
Društvo za zaščito živali Maribor deluje že od leta 1967 in je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje državljanov, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničuje svoje interese in želje na področju zaščite vseh vrst živali, to je zaščite njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja. Namen društva je pomagati vsem zavrženim, prostoživečim, mučenim in zlorabljenim živalim ter osveščati javnost o pomenu odgovornega in humanega odnosa človeka do živali, prav tako pa priskočijo na pomoč skrbnikom – lastnikom živali, ko se sami znajdejo v stiski, z njimi pa tudi njihov ljubljenček.
◊ Društvo za zaščito živali Maribor

Vrtičkarski kotiček

25., 28. 6.–2. 7., 16.00–20.00
26., 27. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Zelene, vrtičkarske delavnice na katerih si zavihamo rokave, umažemo roke z zemljo in si ustvarimo svoje reciklirane mini vrtičke. Sadimo rožice, zelišča ali posejemo pikantno krešo. Iz naravnih materialov si pripravimo namizno igro 3 v vrsto.
◊ Metka T. Gomboc, Tina Ternjak

Na Zeleni stezi

28., 30. 6., 16.00–20.00
Predstavitev dejavnosti društva Zelena steza so vezane na preživljanje prostega časa v naravi. Tudi letos promoviramo in spodbujamo prosto igro v naravi in ustvarjanje z naravnimi materiali. Vse dejavnosti so prepuščene otroški domišljiji in kreativnosti. Odrasli, igrajte se po svoje!
◊ društvo Zelena steza

Predstavitev vsebin projekta Life Bober – Življenje z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembami

29. 6.–1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Po stoletjih neusmiljenega preganjanja in lova je bil bober pred dobrima dvema stoletjema v večini evropskih dežel iztrebljen, vrsta pa na pragu izumrtja. V zadnjih desetletjih se s številnimi programi ponovnih naselitev pospešeno vrača v zgodovinske habitate, po naselitvi na Hrvaškem tudi v Slovenijo. V Art kampu predstavljamo vsebine projekta Life Bober – Življenje z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembami: Bobrova škatla – kako prepoznamo sledi bobra v naravi in Igro Bober, ne jezi se – spoznavanje življenja bobra skozi igro.
◊ Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine

Destilacijazelišč in aromatičnih rastlin

29. 6., 1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Destilacija zelišč in aromatičnih rastlin je čudovit postopek pridobivanja eteričnih olj in cvetnih oz. rožnih vodic, pravilneje hidrolatov. Rezultat destilacije je destilat, ki je mešanica vode in eteričnega olja, le da je eteričnega olja manj kot 1 %, kar pomeni, da hidrolati ne dražijo kože in sluznic ter so s tem varni za direkten nanos, medtem ko moramo z eteričnimi olji ravnati zelo pazljivo in jih uporabljati skopo.
◊ Društvo Birka

Promocija odgovornega ločevanja odpadkov in ponovne uporabe (REUSE)

29. 6., 1. 7., 10.00–13.00,
30. 6., 16.00–20.00
V Art kampu veliko pozornosti namenjamo ozaveščanju o odgovornem ločevanju odpadkov. Prav tako spodbujamo ponovno uporabo predmetov (reuse) z akcijo »Izmenjaj igračo«. Obiskovalci lahko prinesemo igrače, družabne igre za namen ponovne uporabe, drugi lahko igračo, igro brezplačno vzamemo v ponovno uporabo.
Izvajamo še delavnico ponovne uporabe, v kateri izdelujemo eko denarnice iz odslužene tetrapak embalaže.
◊ SNAGA, d. o. o.


IZZIV-IZUM – naravoslovje in tehnika

◊ Organizatorja in koordinatorja:Mišel Vugrinec in Mihelca Šuper

IZZIV-IZUM nas popelje od neznatnih, a zanimivih stvari onstran leč mikroskopov vse do zvezd. Preizkusimo se  v vlogah modelarjev, tehnikov, fizikov in raziskovalcev. Letos posebno pozornost namenjamo modernim tehnologijam, elektroniki in multimediji. Še več eksperimentov in raziskovanj, še več tehničnih spretnosti.

Cilji sklopa so raziskovanje naravoslovnih ved na zabaven način, ustvarjalno igranje, spoznavanje novih tehnologij, povezovanje organizacij iz podobnih področij, učenje osnovnih tehničnih veščin, sproščeno pridobivanje novih znanj ter občutek sposobnosti samostojne izdelave nečesa uporabnega.

Klepet z naravo  

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavamo skrivnostno življenje netopirjev in čebel, poslušamo zgodbe dreves in izvemo, zakaj so glive tako pomembne za življenje na Zemlji.
◊ ZPM

Predstavitev organizacije MKC Maribor – projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ustvarjalne in raziskovalne intermedijske delavnice, na katerih ekipa projekta konS razpira pogled v svet, kjer ena ob drugo trčijo umetnost, znanost in tehnologija. Skozi avtorsko razvite delavnice spoznavamo, kako po različnih materialih potuje elektrika, kako povezujemo žičke od vira energije do žarnice ter s pomočjo zanimivih napravic zganjamo digitalne in analogne vragolije.
konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. Skozi različne nivoje (PARK, NOVA, PRAKSA) želi pristopiti do zainteresirane javnosti in si prizadeva za vzpostavitev aktivne mreže raziskav, produkcije in utemeljevanja boljših pogojev za razvoj in realizacijo sodobnih raziskovalnih umetniških projektov.
◊ MKC Maribor

Bajk kuhna – kolesarska samopopravljalnica

25. 6.–3. 7., 16.00–20.00
Mariborska kolesarska mreža v park pripelje mobilno kolesarsko delavnico, ki jo sicer izvaja kot program Bajk kuhna – kolesarska samopopravljalnica. V Bajk kuhni se lahko s pomočjo njihovega orodja in ob podpori znanja mojstrov naučimo popravljati svoje kolo ali pa svoje znanje prenesemo na druge.
◊ Mariborska kolesarska mreža

Predstavitev organizacije Doxakey, d.o.o.

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Podjetje Doxakey se ukvarja z avtomatizacijo in s postavljanjem sistemov v industriji 4.0. V okviru svoje zavezanosti k družbeni odgovornosti že več let na Ptuju in v njegovi okolici navdušuje otroke za robotiko in tako skrbi za svoje bodoče kadre. V letih 2020/21 izvajajo projekt Gledališče robotov, s katerim poskušajo v svoje delavnice in tudi delo vnesti več ustvarjalnosti in (gledališke) umetnosti. V projektu sodeluje Ustanova Fundacija Sonda, financirata pa ga Ministrstvo RS za kulturo in  Evropska unija iz Evropskega sklad za regionalni razvoj.
◊ Doxakey, d.o.o.

Izmenjevalnica še delujočih aparatov

25., 26. 6., 11.00–13.00, 16.00–20.00
Imaš doma kak mali še delujoči aparat in ga več ne potrebuješ? Prinesi ga na našo stojnico in prejmi simbolično nagrado ali pa si izberi kak drug aparat in ga odnesi domov. Mojster elektronike poskrbi za njihovo delovanje in varnost. Obenem se za spomin fotografiraj s staro trotlco. Aktivnost poteka pod geslom Še sem uporaben.
◊ ZEOS, d.o.o. (projekt Life Spodbujamo e-krožno)

Zabavna učilnica: Vesela fizika in kemija

26., 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vsi mali raziskovalci, radovedni opazovalci in nadobudni izumitelji, tudi na letošnji delavnici Vesele fizike lahko razpnemo krila kreativnosti in si pri tem igraje kravžljamo možgančke. Pričakujejo nas z izborom enostavnih a slikovitih poskusov, da bi se skozi igro naučili, kako deluje svet, ki nas obkroža.
◊ Društvo Nova akropola

Predstavitev organizacije Spreten.si

27. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spreten.si je program za igrivo učenje otrok na področju programiranja, robotike in 3D tehnologij. S pomočjo Mestne občine Maribor (Participatorni proračun), Ministrstva RS za kulturo (Center za kreativnost) in Evropske unije (Evropski sklad za regionalni razvoj) v Mariboru postavlja Digitalno ustvarjalnico Spreten.si, s katero želi mariborskim otrokom ponuditi vzpodbudno okolje za razvoj tehničnih in računalniških spretnosti.
◊ EdUman, Marko Ivanišin s.p., spreten.si

Zabavna učilnica: Astronomija

28.–30. 6., 16.00–20.00
Sonce pride in sonce zaide, to je dan. Vsak dan ponovno. Če dobro razmisliš, nam sonce kaže tudi čas. Izdelujemo sončne ure in se naučimo še kaj več o znanstvenem vidiku tega najbolj osnovnega življenjskega cikla.
◊ Društvo za razvoj naravoslovja in tehnike, Nataša Petelin

Eksperimentalnica s Centrom eksperimentov Maribor

29. 6.–1. 7., 16.00–20.00
Vabljeni vsi, otroci, mladi in mladi po srcu, da se poigramo in sodelujemo v ustvarjalnih naravoslovnih eksperimentalnicah ter se preizkusimo v različnih eksperimentih in logičnih igrah. Center eksperimentov Maribor v Art kampu v popoldanskem času predstavlja del stalne razstave eksperimentov, preostali del zbirke pa je dopoldan možno preizkušati na Glavnem trgu 20.
◊ Center eksperimentov Maribor

Predstavitev organizacije Mali ustvarjalci – robotika 

2., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Organiziramo delavnice LEGO robotike za otroke. Otroke učimo na njim prijazen način ustvarjati in pri tem koristno uporabljati nove tehnologije. Z načini dela, ki jih otrok dojema kot igro, razvijamo logično-analitičen način razmišljanja, spoznavamo uporabo različnih novih tehnologij in sodelovalno delo. Pri tem otrok razvija spretnosti reševanja problemov, ki mu koristijo v mnogih življenjskih situacijah. 
◊ Jure Pikl, Mali ustvarjalci

Predstavitev organizacije simetris.si – Modra delavnica

3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Sestavimo preprosto hidravlično robotsko roko. Sestavljamo, programiramo in preizkušamo preproste LEGO robotke (WeDo). Z magnetnimi elementi sestavimo še zanimive 3D modele (matematični modeli, zgradbe, ...).
◊ Modra delavnica, simetris.si


GIBKI, PROŽNI, VSEGA ZMOŽNI – športna zabava

◊ Organizator in koordinator: Športni Junak

Gibki, prožni, vsega zmožni je sklop, namenjen spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti. Ponujamo možnost izposoje rekvizitov, ki omogočajo igranje badmintona, igre z žogami, skakanje s kolebnico, metanje frizbija in vortexa ter druge. Spoznavanje z naravnimi oblikami gibanja na dveh spretnostnih poligonih, prilagojenih starosti otrok. Igre z barvnim padalom, lovljenje ravnotežja in igre za urjenje natančnosti, ciljanje in zadevanje. Predstavitve športnih organizacij in disciplin, v katerih se lahko preizkusimo. Stalno postavljen orientacijski poligon za iskanje skritih točk s pomočjo karte. Predstavitev nordijske hoje in izvedba osnovnega tečaja. Organizirani enkratni dogodki: otroški tek, vodena športna vadba za otroke, organizirane športne igre za otroke in iskanje skritega zaklada. Večji športni dogodki, povezani z igrami z žogo, letos na utrjenih površinah ŠC Center. Zdrav duh v zdravem telesu!

Spretnostni poligon  

25. 6.–3. 7., 9.00–13.00, 16.00–20.00
Premagovanje ovir, lovljenje ravnotežja, učenje spretnosti na vedno drugačnem poligonu, polnem športnih izzivov.
◊ Športni Junak

Izposoja rekvizitov

25. 6.–3. 7., 9.00–13.00, 16.00–20.00
Badminton loparji, kolebnice, frizbiji, vortexi in drugi rekviziti za prosto igro na tratah in poteh parka.
◊ Športni Junak

Otroški nogometni »boom«

25. 6.–3. 7., 9.30–12.30, 16.00–20.00
Nogometna zabava pod strokovnim vodstvom animatorjev na igriščih Partizan Center ob parku. Nogomet na vodi v napihljivem igrišču. Naprava za merjenje moči udarca z nogo. Nogometni poligon za spretnosti z žogo. Izvedba tekmovanj za praktične nagrade.
◊ MOPA d.o.o.

Športne igre za otroke

26. 6., 18.00–19.00
Vodene športne igre za otroke. Z otroki se igrajo učitelji Športnega Junaka.
◊ Športni Junak

Junak ni vsak

28., 30. 6., 10.00–11.00
1. 7., 17.00–18.00
Vodena vadba za otroke, ki poteka v skupini. Otroci se igrajo, gibajo in smejijo ter se zraven kaj novega naučijo.
◊ Športni Junak

Otroški tek

29. 6., 10.00–11.00
Tek z miselnimi in s športnimi nalogami za otroke. Tek je veselje. Tek te zapelje!
◊ Športni Junak

Iskanje skritega zaklada med športnimi ovirami in miselnimi nalogami

2. 7., 10.00–11.00
Iskanje nekje v parku dobro skritega zaklada, ki ga najdemo, če dobro opravimo s športnimi in miselnimi izzivi na poti.
◊ Športni Junak

PREDSTAVITVE RAZLIČNIH ŠPORTNIH ORGANIZACIJ – predstavitve različnih športnih disciplin, v katerih se lahko preizkusite

Japonsko mečevanje

25. 6., 9.30–12.30, 16.00–20.00
27. 6., 9.30–12.30
Mojster japonskega mečevanja nam pokaže in nauči tehnike, najbolj pogumni ga lahko izzovemo na dvoboj.
◊ Športno društvo Komei jyuku iaijutsu Slovenija

Judo

26. 6., 10.30–11.30, 16.00–17.00
3. 7., 16.00–17.00
Prikaz osnovnih judo metov, udarcev in borbe. Možnost aktivnega sodelovanja.
◊ Judo klub Branik Maribor

Odbojka

26. 6., 18.00–20.00
Druženje s članskimi državnimi prvaki in predstavitev odbojkarske šole.
◊ Odbojkarski klub Merkur Maribor in NKBM

Veslanje na ergometru

27. 6., 9.30–12.30, 16.00–20.00
Prikaz tehnike veslanja na profesionalnem veslaškem simulatorju. Vadba za moč in vzdržljivost celega telesa za stare in mlade.
◊ Veslaški klub Dravske elektrarne Maribor

Atletska vadba za najmlajše

27. 6., 16.00–20.00
Atletika je kraljica športov. Povabljeni na poligon, kjer lahko urimo atletske veščine: skok v daljino, met vortex-a, šprint in druge.
◊ Atletsko društvo Štajerska Maribor

»Štrbunk« in druge stare igre

28. 6., 9.30–12.30, 16.00–20.00
30. 6., 9.30–12.30, 16.00–20.00
Le kaj lahko »štrbunkne« in je povezano s športom? Nekaj novega in zanimivega. Kakor so zanimive tudi dobre stare igre. Vse to in še več!
◊ Center šolskih in obšolskih dejavnosti

Druženje z nogometaši NK Maribor

28. 6., popoldne
Vsi jih poznamo. Zdaj lahko tudi oni spoznajo nas. Igralci namreč, svoje navijače.
◊ Nogometni klub Maribor, Športni Junak in NKBM

Gimnastika

29. 6., 16.00–20.00
Predstavitev gimnastične dejavnosti z malo prožno ponjavo v parku in predstavitev gimnastične vadbe nedaleč stran v gimnastični dvorani ŠD Center Maribor.
◊ Športno društvo Center Maribor

Cheerleading

29. 6., 17.00–18.00
Cheerleading je kombinacija akrobatike, dvigovanja in povezovanja oseb v piramide, skokov in navijanja. Treningi vključujejo vaje za raztezanje in krepitev mišic, osnove gimnastike, vaje za pravilno izvajanje skokov, osnove tehnike dvigovanja, nekaj plesa in navijanja, vaje za usklajenost ekipe. Zaradi svoje dinamičnosti in sodelovanja posameznika v skupini je ta športna zvrst primerna za razvoj otrok in mladine ter prispeva k bolj kakovostnemu preživljanju prostega časa. V skupini ima vsak posameznik svoje naloge in zadolžitve, ki so primerne njegovim sposobnostim in izkušnjam, zato lahko v isti ekipi sodelujejo tako novinci, kot tisti, ki trenirajo že dlje časa.
◊ Športno društvo Ares

Aikido

30. 6., 17.00–20.00
2. 7., 18.00–20.00
3. 7., 17.00–20.00
Predstavitev aikido šole Shindo Iten-Ryu in japonske samoobrambe Goshinjutsu.
◊ Aikido društvi 1994 Maribor–Slovenija

Gibalno razvojne urice

1. 7., 10.30–11.30
Otroku na Gibalno razvojnih uricah s pomočjo vaj ob primerni vzpodbudi in v primernem okolju omogočamo naraven razvoj in mu ponudimo priložnost, da pravilno osvoji gibalne mejnike.
Na skupinskih Gibalno razvojnih uricah z dojenčki pojemo, se igramo prstne igre, naučimo se prijeme iz taktilne integracije. Otroku s pomočjo gibalnih vaj ob primerni vzpodbudi in v primernem okolju omogočamo naraven razvoj in mu ponudimo priložnost, da pravilno osvoji gibalne mejnike.
◊ Izidora Vesenjak Dinevski-Sončna vila

Vodena vadba

1. 7., 16.00–18.00
Bodifit je organizacija, ki deluje na področju fitnesa, vodene vadbe, pilatesa, rekreacije in gibanja. Prepričajmo se o njihovi strokovnosti ob vodeni vadbi.
◊ Bodifit

Vadba za nosečnice z Izidoro

1. 7., 18.00–20.00
Bodoča mamica na enem mestu dobi celovite kakovostne informacije o nosečnosti, porodu, dojenju in lahko v majhni skupini izrazi svoja pričakovanja, pomisleke, dvome in strahove. Na vadbi se varno razgiba, te vaje so posebej prilagojene in modificirane za čas nosečnosti. Joga nudi repertoar dihalnih tehnik, ki so v času pričakovanja otroka nepogrešljive in učinkovito delujejo med porodom.
◊ Izidora Vesenjak Dinevski-Sončna vila

Nordijska hoja

1. 7., 19.00–20.00
Predstavitev nordijske hoje z brezplačno izposojo palic. Učenje osnovnih tehnik, igre in krepitev telesnih sposobnosti na sproščen in zabaven način.
◊ Center šolskih in obšolskih dejavnosti

Ultimate frizbi

2. 7., 16.00–18.00
3. 7., 10.30–12.30
Predstavitev ultimate frizbi discipline. Učenje osnovnih metov in spoznavanje pravil skozi zabavne igre. Ozaveščanje o konceptu športnega duha na enostaven in sproščen način. Sodelovanje s svojimi prijatelji med igro je vrlina te igre!
◊ Športno društvo Ultimate frisbee Maribor


RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha

◊ Organizatorka in koordinatorka:Mojca Kasjak, Zavod MOJA KREACIJA Maribor

Razvajalnice so Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja. Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje. Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru. Izvajalci se predstavljajo z zvočnimi kopelmi, nego telesa in družinskimi terapijami. Spoznajmo, kako začutiti svoje telo, na voljo pa tudi različna svetovanja za boljšo kvaliteto življenja. 

LJUBEZEN IN OSEBNA RAST – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja

Kopel čiste Ljubezni – svetovanje, nega in vzgoja psa

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Svetovanje in nega ter ljubeča in potrpežljiva vzgoja psa. Dotiki, povezovanje, božanje, spoznavanje, pogovor, zaupanje, osebna rast skozi druženje in razvajanje v terapevtski družbi. Pretok čiste ljubezni, skozi druženje, spoznavanje, božanje, čohanje, pogovor, branje. V miru, sede, leže, Iggy večinoma na hrbtu. Ključna sestavina vzgoje in prijetnega sobivanja s psom je naša energija. Iggy je nepogrešljiv del čiste ljubezni in življenjske radosti. Na poti vzgoje, sprejemanja, razumevanja, rasti in zaupanja. Naj se terapevtsko delo začne!
◊ Silvija Horvat, IggyHop & Friends

Izrazi se

25. 6.–3. 7., 16.00–20.00
Delavnice za osebnostno rast, individualna svetovanja na področju partnerskih odnosov, osebne rasti in poklicnih izzivov, igralske delavnice za mladostnike in odrasle s ciljem ozaveščati in izboljšati svojo komunikacijo in odnose. Izraziti se in se ob tem zabavati.
◊ Iztok Bevk, https://korak.org/

Preprosto Življenje – ZDRAVI-lni pogovori V NARAVI ob »kavi«

27. 6., 1., 3. 7., 16.00–20.00
»ZDRAVI-lni pogovori V NARAVI ob »kavi«« so enourni individualni sistemski pogovori, ki posamezniku omogočijo sprostitev uma in nežno prepustitev za ogled svojega aktualnega življenjskega izziva skozi oči Duha. Odvisno od posameznika, njegove zavesti in pripravljenosti »priznati to, kar je«, so pogovori transformirajoči in omogočijo posamezniku, da vzpostavi pristnejši stik sam s seboj in svojimi potenciali, saj mu je omogočeno prepoznati določene vpletenosti na nezavednem nivoju. Potekajo na osnovi poznavanja in spoštovanja naravnih dinamik v sistemih, ki jih je modernemu svetu predstavil Bert Hellinger, oče metode Postavitev družine. Posamezni pogovor traja od 30 do 45 minut. Na pogovor se lahko naročimo oz. se zanj odločimo na licu mesta.
◊ Katja Greif

AVATAR® – tehnike spreminjanja podzavesti

30. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Individualne pogovorne in izobraževalne aktivnosti z mag. Mio Miše, Avatar mojstrico, trenerko veščin Avatar, ki v Slovenijo prinaša novosti učenja metode Avatar®. Govorimo o tem, kakšni so postopki in kako lahko vsak dostopa do skritih misli in prepričanj, ki se jih niti sam ne zaveda. Vabljeni na individualno raziskovanje lastnih skritih prepričanj.
◊ Mia Miše, metoda Avatar, Polutke d. o. o.

ZDRAVJE ZA TELO – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje

Preprosto Življenje – ZAČUTI SvojE telo

27. 6., 3. 7., 10.00–13.00
 »ZAČUTI SvojE telo«je nežna vadba. Izvajanje figur Daoyin joge in Yin yoge ter samomasaže, ki spodbujajo pretočnost Čija skozi telo. Posameznik tako dvigne energijo, umiri um in prehrani notranje organe. Prav tako spodbuja povezanost s trebušnim dihom, kjer se začne vitalnost vsakega od nas. Izvajanje od 10.00 do 11.15 in od 11.30 do 12.45.
◊ Katja Greif

Masaža notranjih organov – CHI NEI TSANG

27. 6., 16.00–20.00
28. 6., 10.00–13.00
Je stoletja stara zdravilna terapija z dotikom, ki  prihaja iz Kitajske. Osredotoča se na globoko a nežno masažo trebuha, s katero na nek način »treniramo« notranje trebušne organe za bolj učinkovito delovanje, kar pa posledično izboljša fizično in čustveno zdravje. CNT temelji na prepričanju, da so nerešene čustvene dileme shranjene v prebavnem sistemu ter ostalih organih in da je slaba »čustvena prebava« eden glavnih razlogov za poslabšanje zdravja. Poleg predstavitev, kako sta naše čustvovanje in stanje notranjih organov povezana in kako to vpliva na naše telo in življenje, je mogoče izkusit tudi samomasažo trebuha/notranjih organov.
Jasmina Križaj

Pilates vadba

28. 6., 30. 6., 18.00
Pilates vadba je pri nas postala precej popularna, vadbi se želi priključiti vedno več ljudi. Zelo pomembno je, da najprej spoznamo pilates principe. S tem zagotovimo boljši napredek in poskrbimo za varno izvedbo vaj. Joseph Pilates ga je imenoval »kontrolingija«. V svoji knjigi Vrnitev k življenju je vadbo opredelil kot način, kako popolnoma in temeljito poenotiti telo, um in duh. Njegova načela, ki jih danes imenujemo Pilatesova načela, so temelj njegovega pristopa k telesni pripravljenosti. Medtem ko so načela morda abstraktna, njihova integracija pri pilatesu pomaga doseči ravnovesje, moč in fluidnost. Pilates je vadba za telo, um in duh. Na vadbi postopoma spoznavamo pilates principe in se naučimo pravilnega pilates dihanja in pravilne izvedbe osnovnih pilates vaj.
Mateja Eržen s. p., Zdravje365, https://www.facebook.com/zdravje365

Joga v vsakdanjem življenju

1. 7., 18.00–19.00
Na delavnici vadbe joge se naučimo tehnik sproščanja, enostavnih in učinkovitih jogijskih telesnih in dihalnih vaj in tehnik koncentracije. Delavnici se lahko pridruži kdorkoli, saj so izbrane vaje primerne za vsakogar  in ne zahtevajo posebnega predznanja.
◊ Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor, Branka Arko, www.joga-maribor.org

OBILJE DUHA ZA LEPŠE ŽIVLJENJE – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

Sveti zvoki – holistične, zvočne masaže telesa

25. 6.–3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Izvajanje zvočnih masaž telesa s pojočimi posodami, izvajanje zvočnih kopeli s svetim zvokom, z gongi, nudenje informacij o svetem zvoku in širjenje zavesti glede svetega zvoka. Zvočne kopeli z gongi in s posebnimi skledami blagodejno vplivajo na dvig vaše zavesti in boljše počutje.
Aleksander Vrbnjak

Djotiš – vedska astrologija

26. 6., 3. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
2. 7., 10.00–13.00
Djotiš ponuja številne odgovore o nas samih, o odnosih in dogajanju na različnih področjih našega življenja. Razkriva nam naravo obdobja, v katerem se kot posameznik trenutno nahajamo in nam poda jasne nasvete, kako znotraj določenega obdobja delovati, da bomo zaživeli še bolj polno in predvsem bolj svoje življenje. Privoščimo si brezplačen mini djotiš vpogled v svojo astrološko karto (pripravimo si rojstni datum, uro in kraj rojstva), v katerem izvemo, katero znamenje smo po djotišu, kakšna je narava obdobja, ki ga trenutno preživljamo in na kaj biti še posebej pozorni ter kdaj pri nas nastopi sade sati – posebno obdobje, ki zahteva določene prilagoditve v načinu življenja. Mini svetovanje traja približno 15 minut.
◊ Barbara Dukarić, MojObjeM, www.mojobjem.com

Tarot za vsak dan

30. 6., 1., 2. 7., 16.00–20.00
Lepota branja iz Tarot kart je v tem, da prinesejo drugačen pogled na to, kaj je pomembno za posameznika. Osvetlijo trenutno situacijo ali pa pokažejo čisto novo idejo, pot. Čeprav imajo karte določen pomen, vsakič povejo kaj novega. Tarot ne pove številk, ki prinašajo loto dobitek in tudi ne prve črke imena bodočega partnerja. Lepota vseh podrobnosti, ki jih skrivajo karte, vsa energija, ki jo oddajajo, je preprosto čarobna. Vabljeni na iskanje svoje Tarot zgodbe.
◊ Petra Božič Blagajac, www.facebook.com/tarotzavsakdan

Delavnica sprostitvenih tehnik s kratko meditacijo

2. 7., 17.00
Stres je v naši glavi. Ni potrebno, da pregorimo in smo utrujeni. Naučimo se umiriti um in sprostiti v vsaki situaciji. Sprostitvene tehnike so posamezniku v pomoč pri obvladovanju vsakodnevnih situacij. Spoznajmo anti-stresne vaje za sprostitev vratu in ramen, tehnike dihanja za zmanjšanje stresa in večjo osredotočenost, kako uporabiti svoj dih, da bi utišali živčni sistem in prinesli občutek globoke sprostitve in moč vizualizacije. Sledi tudi kratka sprostitvena meditacija. Prijava je obvezna na sms 031 655 915.
Mateja Eržen s. p., Zdravje365, https://www.facebook.com/zdravje365


ZELENA STRAŽA – zelena informacijska točka

◊ Organizatorka: Teja Musič

Z namero o Festivalu brez odpadkov hrabro nadaljujemo pot ločevanja, ponovne uporabe, predvsem pa čim manjšega ustvarjanja odpada. Za obveščanje, informiranje in nadzor skrbi Zelena straža, ki s pomočjo vseh nas ustvarja bolj čist in svež zeleni jutri.

Zelena straža

25. 6.–3. 7., 10.00–20.00
Leta 2017 smo kot prireditev z manj odpadki začeli uvajati strožje ukrepe za zmanjševanje njihovih količin in ločeno zbiranje. S skupnimi močmi nam je uspelo, da smo postali prireditev brez odpadkov. Ohranjajmo ta zgled. Zbirajmo, reciklirajmo, sortirajmo, opozarjajmo – za bolj čist in zdrav planet! Modro je misliti zeleno!
◊ Teja Musič, Snaga d.d. in Ekologi brez meja

Kaj lahko naredim za svet brez smeti – predavanje

30. 6., 18.00 (ob paviljonu na Bralni plaži)
Z veseljem vas povabimo na predavanje za mlade, z naslovom Kaj lahko naredim za svet brez smeti, ki ga izvaja predstavnica društva Ekologi brez meja, Katja Sreš. V predavanju na sproščen in mladim prilagojen način spoznamo koncept zero waste, ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov na Art kampu in se dotaknemo vseh najbolj aktualnih tem – plastike za enkratno uporabo, hitre mode, zavržene hrane in digitalnih odpadkov. Za bolj zdrav in čist planet!
◊ Supernova, Ekologi brez meja, Katja Sreš


ARTINFO – informacijska točka

Organizatorka: Teja Musič

Poleg prijaznega svetovanja in obveščanja je na voljo prva pomoč za manjše in večje peripetije. Tu morda ponovno najdemo izgubljene predmete, starše, prijatelje, otroke. Lahko pa le pokramljamo. Artinfo je začetek svobode in smeha!

25. 6.–3. 7., 9.00–20.00
Informiramo in zabavamo. Ves čas, za vas!
◊ Teja Musič

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava