Bernardo Brizani, violončelo; Maja Gombač, klavir

Spored

Felix Mendelssohn (1809- -1847): Pesem brez besed, op. 109

Ludwig van Beethoven (1770 -1827): Sonata za violončelo in klavir v A-duru, op. 69
Allegro ma non tanto
Scherzo. Allegro molto
Adagio cantabile – Allegro vivace

Robert Schumann (1810 – 1856): Fantasiestücke op. 73
Zart mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Alexander Scriabin (1872 – 1915): Romanca

D. Popper (1843 – 1913): Elfentanz, op. 39


Bernardo Brizani

Bernardo Brizani, rojen 5. julija 1993 v Ljubljani, izhaja iz glasbene družine, tako da je bil že od malih nog neprestano v stiku z glasbo. Violončelo je začel igrati s petimi leti. Njegova prva profesorica na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje je bila Ksenija Brlek Trotovšek. Po dveh letih se je prepisal na Glasbeno šolo Vič-Rudnik, kjer je pouk violončela nadaljeval pri izr.profesorju Igorju Škerjancu in profesorju Damirju Hamidulinu. Poleg violončela je obiskoval tudi pouk klavirja pri profesorju Igorju Bravničarju, vzporedno pa je dve leti obiskoval tudi pouk violončela pri profesorju Valterju Dešpalju v Zagrebu. Leta 2008 se je takoj po končani osnovni šoli vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kamor je bil sprejet kot izjemno nadarjen violončelist. Vzporedno je tudi obiskoval Euro Gimnazijo v Ljubljani. Študiral je v razredu prof. Igorja Škerjanca in študij zaključil leta 2012.

Leta 2012 je Bernardo prejel študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo koncerta za violončelo in orkester v h-molu Antonina Dvořáka in skladbo Kol Nidrei za violončelo in orkester skladatelja Maxa Brucha ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v okviru koncertnih abonmajev Akademije za glasbo 2010 in 2011. Bernardo Brizani se je vpisal 2012 se je vpisal na magistrski študij na Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v Stuttgart, k profesorju Claudiu Bohorquezu, ki ga je nadeljeval na Akademiji za glasbo v Detmoldu pri svetovno priznani profesorici Kseniji Jankovič in februarja 2016 magistriral iz violončela solistična smer. Oktobra 2016 se je vpisal na specializacijo (Konzertexamen) profesorici Kseniji Jankovic v Detmoldu kot izjemen violončelist kot izjemno nadarjen violončelist.  Januarja 2018 je zaključil specializacijo pri profesorici Kseniji Jankovič. Leta 2018 je podpisal dvoletno pogodbo in postal akademist pri Bamberških simfonikih. Vzporedno s študijem v Ljubljani je od leta 2006 do leta 2012 obiskoval študij pri svetovno znani profesorici violončela Nataliji Gutman na Konservatoriju v Firencah (Scuola di Musica di Fiesole) in se redno udeleževal mojstrskih tečajev violončela pri profesorici Marianne Chen, asistentki Natalije Gutman (Parma, Italija), docentki Moniki Leskovar, profesorju Young Chang Choju, profesorju Garyju Hoffmanu…

V svoji mladi glasbeni karieri je osvojil številne nagrade in priznanja ter igral na nekaterih pomembnih glasbenih prireditvah doma in v tujini (kot solist in v komornih zasedbah).


Maja Gombač

Maja Gombač (1991) je študij klavirja z odliko zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu, leta 2018 pa še na Univerzi za upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Markusu Schirmerju, kjer je prejela najvišjo možno oceno s pohvalo »summa cum laude«. Tekom študija se je v okviru mednarodne izmenjave eno leto izpopolnjevala tudi pri prof. Imreju Rohmannu na Mozarteumu v Salzburgu. Udeležila se je tudi mojsterskih tečajev pri priznanih profesorjih: Robert Levin, Klaus Helwig, Cyprien Katsaris, Igor Latzko, Vladimir Viardo in Konstantin Bogino.

Kot solistka je sodelovala s komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, orkestrom SNG Opera in balet Maribor, Luksemburškim komornim orkestrom in Ruskim filharmoničnim komornim orkestrom, ter z njimi izvedla različne klavirske koncerte J. S. Bacha, W. A. Mozarta, L. van Beethovna in popularni Griegov klavirski koncert v a - molu. Kot del zasedbe sodeluje tudi s Salzburško filharmonijo.

Je nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj (Paul Harris, Davorin Jenko, Antonio Salieri, Rotary Club Valencia, Karlovac, Martha Debelli) in državnega tekmovanja TEMSIG, kjer je prejela dve zlati odličji; kot solistka (2016, posebna nagrada žirije za izvedbo obvezne skladbe) in kot komorna glasbenica (2014, posebna nagrada žirije za osvojenih 100 točk). Za svoje umetniške dosežke je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Od marca 2020 je redno zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer poučuje klavir.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava