Duo ChitAria

  • 19.30 - 20.30
  • Dvorana Union,
  • Vstopnine ni.

Spored

Vito Nicola Paradiso: Notte a Venezia (Noč v Benetkah)*
Tramonto veneziano
Lullaby veneziana
Aurora veneziana

Ferdinand Rebay: Sonata za oboo in kitaro v C-duru
Allegro moderato
Langsam und ausducksvoll
Scherzo
Finale: Rondo Maximo

Diego Pujol: Suita Buenos Aires San Telmo − Microcentro *prva slovenska izvedba


Duo ChitAria

je novejša zasedba in hkrati edini tovrsten duo na področju komorne klasične glasbe v Sloveniji. Sestavljava jo dve akademski glasbenici Astrid Kukovič (oboa) in Maja Vrbnjak (klasična kitara). Obe imava kot posameznici na svojih področjih za seboj bogato glasbeno pot; kitaristka Maja je prejemnica številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih in kitarskih festivalih, oboistka Astrid pa redno sodeluje s številnimi domačimi in tujimi orkestri (Orchestra della Svizzera Italiana, Teatro di San Carlo Napoli). V duo naju je združila predvsem želja po nadaljnjem ustvarjanju nečesa novega. Širši javnosti se želiva predstaviti v redkem komornem sestavu in ljudem približati klasično glasbo.

Maja Vrbnjak

Maja Vrbnjak, rojena leta 1994, se je začela izobraževati na glasbeni šoli v Mariboru leta 2003 pri A. Pirjevec. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu V. Vešligaja, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu T. Rajteriča leta 2015 diplomirala z odliko in leta 2018 z odliko končala magistrski študij. En semester podiplomskega študija je opravila na mednarodni izmenjavi Erasmus+ na Dunaju pri A. Sweteju.

Že v nižji glasbeni šoli se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2012 je na Dnevih kitare Krško osvojila prvo mesto in prvo nagrado. V koncertni sezoni 2017/2018 je nastopila v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Leta 2018 je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju Temsig. Istega leta je zmagala v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirél in na mednarodnem festivalu v Sarajevu osvojila tretjo nagrado. Redno obiskuje kitarske festivale v Sloveniji in tujini (Sarajevo International Guitar Festival, Koblenz International Guitar Festival, Forum Gitarre Wien, Guitar Festival Mikulov, Mednarodni festival kitare Postojna) in se dodatno izpopolnjuje pri priznanih profesorjih. Je redna članica kitarskega kvarteta Muliers, s katerim je v letu 2016 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško, članica dua Claro (z Urško Kočar) ter članica dua ChitAria (z Astrid Kukovič). Trenutno poučuje na glasbeni šoli Postojna.

Astrid Kukovič

Astrid Kukovič (1991) je svojo glasbeno pot začela z učenjem kitare pri prof. Stojanu Kralju, kasneje se je začela pri prof. Valeriji Kamplet učiti flavto, pri štirinajstih letih pa je flavto zamenjala z oboo. Leta 2006 se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Maribor, kjer je zaključila programa kitara (prof. Vojko Vešligaj) in oboa (prof. Anja Ivec in prof. Tomas Žganec), nato pa s študijem oboe nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. Mateja Šarca leta 2013 z odliko zaključila dodiplomski in leta 2015 magistrski študij. Svoje znanje je po končani akademiji izpopolnjevala v Luganu (Conservatorio della Svizzera Italiana) v razredu prof. Fabiena Thouanda (Teatro alla Scala) in tam leta 2018 končala magistrski študij. V času šolanja se je udeleževala številnih tekmovanj v Sloveniji (TEMSIG, Svirel), Italiji in Srbiji, ter se dodatno izobraževala na mojstrskih tečajih pri oboistih, kot so Alessandro Baccini, Simon Fuchs, Emmanuel Abbühl, Max Artved, Guy Porat in drugi. Sodelovala je s številnimi orkestri, med katerimi so Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, SNG Maribor, Orchestra della Svizzera Italiana ter Teatro di San Carlo Napoli.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava