Gorazd Strlič, violončelo; Denys Masliuk, klavir

Spored

L. W. Beethoven: 7 variacij na temo iz opere Čarobna piščal, WoO 46

S. Prokofijev:Sonata za violončelo in klavir v C duru, opus 119

G. Faure:Metuljček, opus 77


Gorazd Strlič

Gorazd Strlič je z igranjem na violončelo začel pri sedmih letih pri Vladimirju Kovačiču. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Cirilu Škerjancu, pri katerem je leta 2007 končal specialistični študij. Je dobitnik Klasinčeve nagrade, študentske Prešernove nagrade in številnih vrhunskih rezultatov na mnogih državnih, predvsem pa mednarodnih tekmovanjih.

Redno sodeluje na festivalih (Festival Ljubljana, Festival Stična, Glasbeni september, Festival Lent, Festival Maribor). Kot solist je igral s Slovensko filharmonijo in orkestrom SNG Maribor. Z njimi je izvedel večje število pomembnih del za violončelo in orkester.Veliko časa posveča komorni igri. S pianistko Mirjam Strlič sta nastopala po Sloveniji in tujini. Za njune izvedbe sta prejela odlične kritike. Gorazd Strlič je danes prvi violončelist orkestra SNG v Mariboru in profesor violončela na Glasbeni šoli Antona Martina Slomška.


Denys Masliuk

Denys Masliuk, ukrajinski pianist je osnove klavirja dobil v domovini. Že zgodaj so prepoznali njegov talent, zato je šolanje nadaljeval na specialističnem Državnem Glasbenem liceju pri Akademiji za glasbo v Minsku, za tem pa na Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji. Med študijem je kot solist večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnik simfoničnim orkestrom Ukrajine. V ta čas segajo tudi njegovi prvi opaznejši mednarodni tekmovalni uspehi in sicer: 2. mesto na mednarodnem tekmovanju »Irina Zwetajeva« v Belorusiji, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju »Balis Dvarionas« v Litvi in 2. mesto na mednarodnem tekmovanju » Vladimir Krajnev« v Ukrajini.

Leta 1996 je prejel štipendijo republike Belorusije za izjemne dosežke na glasbenem področju. Le ti so mu tudi odprli vrata na Hochschule  für Musik »Hanns Eisler« v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih koncertov na festivalih v Berlinu, Stuttgartu, Lindau, Herrenchiemseeju, Bad Worishofnu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu… V letu 2005 je zmagal še na dveh mednarodnih tekmovanjih in sicer junija na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni in decembra na tekmovanju »San Nicola di Bari« v Bariju v Italiji. Zmaga na obeh tekmovanjih mu je prinesla pogodbe za koncertne sezone za naslednja leta v Italiji. V letu 2008 je postal polfinalist mednarodnega tekmovanja »F. Liszt« v Utrechtu na Nizozemskem, najbolj priznanega tekmovanja za glasbo Franza Liszta. Februarja 2009 pa je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju »Aleksander Scriabin« v Grosettu, Italija.

Bil je povabljen v žirijo na mednarodno glasbeno tekmovanje  "Pietro Argento" in mednarodno pianistično tekmovanje "San Nicola di Bari" v Italiji.  Leta 2017 pa je bil član žirije na mednarodnem tekmovanju »Tomaž Holmar« v Malborghettu v Italiji.

S svojo bleščečo virtuoznostjo, poglobljeno interpretacijo in močno individualnostjo navdušuje publiko v Sloveniji in tujini, čemur so priča številne odlične recenzije. Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem... V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom  Sežana… Njegove recitale je posnela  RTV SLO.

Veliko svojega časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti svojega inštrumenta in praviloma so to navdušujoči dodatki na njegovih koncertih klasičnega klavirskega repertoarja.

Denys Masliuk od leta 2004 deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru. Njegovi številni učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah, seminarjih in masterclassih.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava