Harold López-Nussa Trio (CUB)

Priporočamo

Koncert klasičnega klavirskega tria, na katerem se boste počutili, kot bi stali pod slapom ritmov in melodij sodobne Kube, in kjer se boste le stežka obdržali na stolih, vam bo pričaral poletje na Lentu in zelo verjetno ostal v spominu kot skriti dragulj letošnjega festivala.

Ko je Omara Portuondo, diva kubanske glasbe, nastopila na Festivalu Lent 2008 v okviru zahvalne turneje »Gracias«, se ni v trajen spomin vtisnil le njen sijajen nastop, temveč tudi karizmatični 25-letni mladenič za klavirjem. Trinajst let in osem samostojnih albumov kasneje se k nam vrača z lastnim triom, ki je ta čas ena najbolj vročih skupin na Kubi!

Glasba Harolda López-Nusse je do roba napolnjena z optimizmom in vedrino, ki vsakemu poslušalcu najprej izriše širok nasmeh na obrazu, nato pa pričara sliko Kube, ki jo riše nekdo, ki namenoma ni odšel v svet, temveč je ostal doma, v središču dogajanja na eksotičnem otoku, tepenim od sankcij in pomanjkanja.

A kljub vsemu se glasba v Havani razliva iz stanovanj, cveti na ulicah, se igra v restavracijah in barih – in vsak ton izpod prstov Harolda Lopez-Nusse z neverjetno jasnostjo pričara natanko to podobo. Bogastvo, raznolikost ter iskrivost in izvirnost v melodijah in ritmih delajo njegovo glasbo vpeto v bogato tradicijo Kube, po drugi strani pa odprto do sodobnih vplivov. Z mlajšim bratom Ruyem, s katerim redno igra, na koncertih doseže dobesedno telepatsko komunikacijo, ko se družno spustita v gverilske napade na celotno paleto kubanskih ritmov.

Harold López-Nussa se je rodil v družini samih glasbenikov ter zaključil konservatorij klasične glasbe (Instituto Superior de Artes ISA), obenem pa se kalil v številnih tradicionalnih zasedbah v Havani, predvsem pri svojem mentorju, »kralju klavirja« Chuchu Valdesu. Posnel je tudi album z glasbo Heitorja Villa-Lobosa s kubanskim simfoničnim orkestrom. Jazz in improvizacija sta mu postala blizu šele veliko kasneje in mu dala predvsem svoboden pogled na izročilo, vendar nikdar na račun njegove izjemne virtuoznosti. Njegova igra je lahko subtilna ali ognjevita in zato ga danes upravičeno uvrščajo med najboljše pianiste sveta in primerjajo celo s Herbiejem Hancockom in Chickom Coreo.

Koncert klasičnega klavirskega tria, na katerem se boste počutili kot bi stali pod slapom ritmov in melodij sodobne Kube, in kjer se boste le stežka obdržali na stolih, vam bo pričaral poletje na Lentu in zelo verjetno ostal v spominu kot skriti dragulj letošnjega festivala.


Harold López-Nussa Trio

Harold López-Nussa – klavir
Yasser Morejon – bas
Rui L
ópez-Nussa – bobni, tolkala


Zaradi prenove Vojašniškega trga je dostop do Minoritov – Odra Nove KBM možen le iz smeri Lenta (po stopnicah med Žičkim dvorom in Lutkovnim gledališčem) in nato skozi Minoritsko cerkev.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava