Jan Gričar, saksofon; Neža Koželj, klavir

Spored

César Franck: Sonata v A-duru (prir. Jean-Yves Formeau)
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo-Fantasia: Ben moderato
Allegretto poco mosso

Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin (prir. Vincent David)
Prelude. Vif
Forlane. Allegretto
Menuet. Allegro moderato
Rigaudon. Assez vif

Piet Swerts:Le Tombeau de Ravel
Mont ort l'Amaury
Belvédère
Petit Oiseau Mécanique


Jan Gričar

Jan Gričar (1992) spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih glasbenikov. Z odliko je končal študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredih profesorjev Matjaža Drevenška in Mihe Rogine. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Franciji, izobraževal se je na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu in uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem Pariškem glasbenem konservatoriju v razredu profesorja Clauda Delangla, kjer je prav tako opravil dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju.

Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi, kot tudi na Japonskem. Povabljen je bil na številne mednarodne festivale - Jeunes Talents, Nuits musicales de Rouergue, Vox Musica (Francija), Young Classic Europe, Rising Stars (Nemčija), Nei Suoni dei Luoghi (Italija), Lent, Glasbena mladina ljubljanska and Glasbena mladina Slovenije (Slovenija).

Kot solist je nastopil z Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Slovaškega radia, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije. V svoji dosedanji karieri je sodeloval z Ensemble Intercontemporain in priznanimi dirigentskimi imeni, kot so: En Shao, Matthias Pintscher, Aleksandar Marković, Boian Videnoff, Anton Nanut in Marko Letonja.

Je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, Andorra International Competition, Tekmovanje komornih skupin Primož Ramovš, Mednarodno tekmovanje Nova Gorica, Osaka International Chamber Music Competition, Vienna International Music Competition.

Za izjemne uspehe na glasbenem področju je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernovo nagrado in Svečano listino za najboljše študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer poučuje saksofon in komorno igro.


Neža Koželj

Pianistka Neža Koželj je začela igrati klavir s šestimi leti. Po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani je glasbeno pot nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom red. prof. Hinka Haasa ter se ob tem izpopolnjevala še pri mnogih slovenskih in tujih profesorjih (Tatjana Ognjanovič, Ruben Dalibaltayan, Tomaž Lorenz, dr. Kevin Robert Orr idr.). Leta 2011 je skupaj s pianistko Nadjo Rus ustanovila Duo Scaramouche, s katerim je nadaljevala svoje glasbeno izobraževanje na Univerzi za umetnost v Gradcu pri prof. Gilu Garburgu in njegovi ženi prof. Sivan Silver, kjer je leta 2020 magistrirala.

Je dobitnica mnogih nagrad, med drugim Prešernove nagrade Akademije za glasbo, srebrne plakete na TEMSIG-u l. 2010 in 2. nagrade na tekmovanju Zlatko Grgošević v Zagrebu, s klavirskim duom pa 1. nagrade in zlate plakete na TEMSIG-u l. 2011 in ponovno l. 2014, 1. nagrade na mednarodnem tekmovanju v Tivatu in 2. nagrade na tekmovanju Martha Debelli v Grazu. S klavirskim duom se je udeležila tudi tekmovanja Golden Classical Music Awards in prejela 1. nagrado ter s tem nastop v koncertni dvorani Weill Recital Hall v Carnegie Hall v New Yorku.

Kot solistka v klavirskem duu je z orkestrom Mariborske opere izvedla koncert F. Poulenca za dva klavirja in orkester, z orkestrom EUYO (European Union Youth Orchestra) pod taktirko Vasilija Petrenka v okviru 64. Ljubljana festivala pa je izvedla koncert W. A. Mozarta za dva klavirja in orkester.

Zaposlena je kot profesorica klavirja in korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Redno koncertira v različnih komornih zasedbah.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava