Dokudoc 10 let: Karpopotnik

Dokudoc | ostalo | film

Dokudoc začenja festivalsko pot že meseca junija!

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc v letu 2021 obeležuje 10. obletnico. V ambiciji celoletnega dokumentarnega programa začenjamo festivalsko pot 11. 6. 2021  v Lutkovnem gledališču Maribor s projekcijo z oskarjem nominiranega romunskega dokumentarnega filma Collective, režiserja Alexandra Nanau. Ob 27. obletnici KC Pekarne, 16. 6. 2021, odpiramo novo lentovsko prizorišče v parku KC Pekarna s francoskim dokumentarnim filmom Punčka, režiserja Sebastiena Lifshitza. Program v času Lenta zajema dokumentarne filme samega vrha slovenske kreativne dokumentaristike in z njim napovedujemo poletni ponedeljkov program Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo od 5. 7. 2021 do 6. 9. 2021 vsak ponedeljek v Dvorani Gustaf. 

V času Lenta, od ponedeljka 28. 6. 2021 do petka 2. 7. 2021 si bomo ogledali dokumentarne filme Moj narobe svet, režiserke Petre Seliškar, Karpopotnik, režiserja Matjaža Ivanišina in Družina, režiserja Roka Bička, ki so tudi člani strokovnega telesa festivala Dokudoc, in Hči Camorre, režiserja Siniše Gačiča, dokudoc izbrani 2020 ter v sodelovanju s Veleposlaništvom Češke republike češki dokumentarni film Ujeti v medmrežje, režiserjev Víta Klusáka in Barbare Chalupove. Kratke dokumentarne filme iz dokumentarnih delavnic festivala Dokudoc bo možno videti na Živem dvorišču Muzeja NOB Maribor v soboto 26. 6. 2021. 

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, se bo sicer odvil od 13. do 19. 9. 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor, nekatere aktivnosti pa tudi v Sodnem stolpu in Vetrinjskem dvoru. V duhu družbenega premisleka o stanju naše družbe smo dokumentarni program za ogled oblikovali brez vstopnine. Na boljši svet! Dokudoc v razcvet!


1. 7. 2021, ob 21. uri, Karpopotnik,  Matjaž Ivanišin

Svojevrsten portret filmarja Karpa Godine, potovanje skozi njegovo življenje, »film ceste« Karpove umetnosti in pogleda na svet.

Okoli leta 1970 je mladi filmar Karpo Godina s kamero potoval po narodnostno mešani pokrajini Vojvodini in posnel nenavaden 'film ceste' z naslovom Imam jednu kuću. Film je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let kasneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G. Karpopotnik je meditacija o filmu, umetnosti, spominu in filmskem spominu. Scenarist in režiser Matjaž Ivanišin je dal s tem filmom svojevrsten poklon avtorju, ki je bil vseskozi zavzet inovator filmske forme. Zato tudi Karpopotnik ni klasični biografski film linearne naracije, pričevanja znancev in strokovnjakov, ampak sublimni esej o človeku, filmu in času.


V primeru dežja bo projekcija v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava