Katalena

Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope. 

Svoj navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še dandanes živa v mlajših generacijah – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

A skupina, ki v originalni postavi nastopa že 20 let, se ne ustavlja, saj bo junija izšel že njihov deveti album Kužne pesmi

Zgodovinska izkušnja »kužnih časov« se na albumu torej ves čas prepleta z intimnim doživljanjem aktualne epidemije. Katalena starodavne muzike in pesmi na nek način »izkorišča«, da bi z njihovo pomočjo interpretirala in lažje ter bolje razumela čas, ki ga živimo. Izjemne situacije in izredne razmere so v smislu preživetja vedno izziv, hkrati pa so s stališča umetnosti navdih in ustvarjalni temelj. In umetnost na njih mora reagirati. Mora jih misliti, upodabljati, ubesedovati in prevajati v glasbo. Album Kužne pesmi je tak prevod, transkripcija časa in sveta, ki nas je s svojo norostjo, težo in drugačnostjo vse presenetil.


Vesna Zornik, glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič, klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač, klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed, bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat, kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj, bobni, tolkala

Jelena Ždrale, k.g.: violina, viola, spremljevalni vokali

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava