La Fanfarria del Capitán (ARG)

Obvezen obisk za vse ljubitelje latino in balkanskih sočnih poskočnic!

Zasedbo La Fanfarria del Capitán so leta 2004 v Buenos Airesu ustanovili Victoria Cornejo, Jerónimo Cassagne in Francisco Mercado. Svoj slog so poimenovali fanfarria latina, vanj pa poleg latinskoameriških zvrsti in slogov namešali še obilo drugih sestavin, kot so ska, rock, balkanska tradicionalna godba ali reggae. Svojo vnetljivo »zmešanico« melodij in ritmov že vrsto let v slogu piratov (tovrstne kostume nosijo tudi v videih in na nastopih) širijo po svetu. Nastopili so na vrsti festivalov v deželah, ki se redkeje znajdejo na tunejah zasedb. Tako so poleg samoumevnih nastopov na festivalih v Južni Ameriki in Evropi obiskali še Rusijo, Kitajsko in Japonsko. 

Tako na njihovem tretjem albumu La Giravida (2016), ki je nastajal kar dve leti, igra in poje več kot 40 gostujočih glasbenikov iz Makedonije, Španije, Nemčije, Italije, Grčije in Argentine. Med njimi najdemo tudi slovito zasedbo Kočani orkestar, h kateri so se argentinski glasbeniki celo odpravili na obisk z namenom, da skupaj snemajo v studiu makedonskih domačinov. Svoje piratsko-glasbeno osvajanje sveta so začeli leta 2011 s prvo mednarodno turnejo, nato pa na odrih preživeli tudi do sedem mesecev letno. V tem obdobju so La Fanfarria del Capitán v zasedbo začeli novačiti člane iz različnih držav, kot so Nemčija, Nizozemska, Grčija, Brazilija, Španija, Rusija, Kitajska, Japonska in celo Kazahstan. Ti glasbeniki so v izraz zasedbe vnesli raznolikost in barvitost, ki sta najbolj izstopajoča značilnost te vročekrvne druščine, katere misija je potovanje okrog sveta in deljenje ter širjenje meja lastnega glasbenega izraza.

Zato sami pravijo, da je »Kapitanova ladja« veliko več od zasedbe, kajti gre za način življenja. Prvenec Flowers of the Forest of Bologna iz leta 2007 je produciral Matías Cella (sodelavec glasbenikov, kot sta mdr. Jorge Drexler in Kevin Johansen), objavila pa založba EMI Publishing. Cella je produciral tudi drugi album E Viva! iz leta 2012, ki pa je izšel v Avstriji oziroma pri založbi Newton Records. Leta 2014 je sledil Fanfarria Latina On Tour, koncertni album, na katerem so objavili posnetke iz mednarodne turneje iz leta poprej. Album je spet izšel pri avstrijski Newton Records. Četrti album La Giravida (2016) sta producirala Diego Blanco in Jerónimo Cassagne. Kot omenjeno, je šlo za dveletni projekt, ki ga je argentinski bend soustvaril s številnimi gostujočimi glasbeniki iz različnih držav.

Na njem so se v dvanajstih skladbah sprehodili po celi pahljači slogov od žurerske balkanske godbe prek lastnih različic cumbie do doživetih balad. Poleg omenjenih Kočani Orkestra so na albumu sodelovali še Chotokoeu (Španija), Mate Power (Nemčija), Raffaelle Quarta (Italija), Lisa Witt (Nemčija) in La Cesar Pavón Orquesta (Argentina). Njihova verzija pri nas dobro znane italijanske partizanske pesmi Bella Ciao iz tega albuma je nepričakovano prišla do široke publike, saj so jo uvrstili v soundtrack priznane španske televizijske serije La casa de papel, ki jo je leta 2017 prevzel Netflix in pod naslovom Money Heist ponudil skozi svojo globalno distribucijo. Zadnji album Magias De Hoy (2020) prinaša sodelovanja s priznanim Amsterdam Klezmer Bandom, kakor tudi z dvema argentinskima rockovskima zasedbama, Bersuit Vergarabat ter El Plan de la Mariposa. 


Victoria Cornejo, vokal, harmonika
Jerónimo Cassagne, kitara
Juan Pablo Pelaez, trobenta
Martin Muth, bobni
Facundo Javier Perez, pozavna
Juan Pablo Pelaez, trobenta
Francisco Mercado, violina

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava