Poletni Art kamp: Bralna plaža

  • 09.00 - 20.00
  • Mestni park,
  • Vstopnine ni.

Med 10. julijem in 29. avgustom 2021, ob sobotah in nedeljah med 9. in 20. uro, vabimo vse in vsakršne družine k pravljično lepemu paviljonu v Mestnem parku Maribor, na koncertne poslastice, predstave za otroke, pravljice in plesne delavnice, posamične sklope delavnic ter gibalne aktivnosti.

Druženje, raziskovanje, kultura, umetnost in znanje! Smelost zdravega duha v zdravem telesu je gibalo zdrave družbe. Sočutje, spoštovanje sebe in drugih, okolja in narave – vse to najdete v Art kampu.

ODER TRIGLAV

CVETOČE IN PLESOČE V OBJEMU POLETNEGA ART KAMPA – plesne delavnice, 3+

10.00
Magični darovi in sadovi življenja. Skrivnosti, ki se nam razkrivajo in se nas magično dotaknejo kot dragoceni zakladi, ki jih odkrivamo in začutimo skozi radosten izrazni ples.
◊ ZAVOD MOJA KREACIJA, Mojca Kasjak

SKOK V PRALJICO: MOČERADEK VILI IN ŽABICA GRETKA – pravljična urica

17.00
Skok v pravljico so sobotna popoldanska druženja s Simono Kopinšek in Sebastijanom Haličem. Pravljičarka in glasbenik soustvarjata svojevrstne pravljične prostore, v katere čudesa povabita vse generacije. Narava in bitja v njunih nastopih oživijo pred nami, z naravo pa se igramo tudi v ustvarjalnih trenutkih po pravljici.
Le kaj se dogaja v gozdu ob deževnih dneh, ko se le redko kdo odpravi po mokrih in blatnih poteh? Marsikaj se dogaja in to še kako dobro vedo dobra gozdna vilinska bitja, ki prisluškujejo vsemu, kar si šepetajo drevesa, ptičice, žabice, polžki in močeradi. Nekega deževnega dne se je v gozd odpravila tudi pravljičarka Simona ter slišala, zakaj sta se sporekla močeradek Vili in žabica Gretka.
Sledi likovna gozdna poustvarjalnica z naravnimi materiali.
◊ Simona Kopinšek, Sebastijan Halič

ŠALAMON/RESNIK/CURTIS TRIO (SLO, ZDA) – koncert

19.00
Trio ŠALAMON/RESNIK/CURTIS predstavlja dva izjemna glasbenika srednje generacije slovenskega jazza v sodelovanju s fantastičnim ameriškim bobnarjem Howardom Curtisom. Trio predstavlja nove kompozicije Šalamona in Resnika, ki so spoj improvizirane in komponirane glasbe. Moderno in sveže, hkrati pa zelo baladno in umirjeno.
Samo Šalamon je po mnenju svetovnih kritikov eden najbolj zanimivih kitaristov in komponistov mlajše generacije, ki so se v zadnjih letih pojavili na svetovni jazz sceni. Do sedaj je napisal že več kot 250 kompozicij in posnel 30 samostojnih albumov za priznane tuje in slovenske založbe, kot so Clean Feed Records, NotTwo Records, Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records, Splasc(h) Records in druge. Prestižna angleška založba Penguin Books je ploščo Sama Šalamona z naslovom Ornethology uvrstila med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini jazz glasbe. Igral je s številnimi svetovno priznanimi jazz glasbeniki, kot so Paul McCandless, Howard Levy, Mark Turner, John Hollenbeck, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Donny McCaslin, Dave Binney, Josh Roseman, Nguyen Le, Gerald Cleaver, John Hebert, Dominique Pifarely, Tim Berne, John O'Gallagher, Loren Stillman, Carlo DeRosa, Tyshawn Sorey, Matt Brewer, Bruno Chevillon, Mikkel Ploug, Stefano Battaglia in številni drugi.
Howard Curtis se ponaša s pestro kariero jazz bobnarja, tolkalca multiinstrumentalista in glasbenega pedagoga, ki traja več kot 25 let. Že petkrat je prepotoval Evropo, v sklopu turnej po Nemčiji, Angliji, Avstriji, Švici in Poljski. Prekrižaril je vse pomembnejše odre po Združenih državah Amerike, sodeloval na številnih jazzovskih festivalih po svetu ter igral in posnel zavidanja vredno število albumov s svetovno znanimi jazzovskimi glasbeniki in zasedbami, med drugim z Johnom Abercrombiem, Davidom »Fatheadom« Newmanom, Andrewom Whitom, Billyjem Harperjem, Eartho Kitt, Rosemary Clooney, Lionelom Hamptonom, Garyjem Thomasom, Johnnyjem Colesom, Davidom Liebmanom, Amirijem Barako, Orkestrom Jimmyja Dorseya, Johnom D’earthom, René Marie, Markom Murphyjem, Jonom Faddisom, Georgom Colemanom, Marcom Johnsonom, Oliverjem Lakom, Odeanom Popom, Juliusom Hemphillom, Michelle Rosewoman, Carlom Fontainom, Tommyjem Newsomom, Jonom Hendricksom in še bi lahko naštevali.
Saksofonist Cene Resnik spada med najbolj aktivne glasbenike srednje generacije, saj igra v številnih slovenskih in mednarodnih zasedbah, kot je na primer Cene Resnik Quartet, s katerim je tudi izdal album za prestižno založbo Clean Feed Records. Sodeluje z izjemnimi glasbeniki, kot so Rob Mazurek, Torbjorn Zetterberg, Frank Rosaly, Giovanni Maier, Giorgio Pacorig in drugi. Sicer je član številnih projektov, kot so Watch For Dogs, Mahakaruna Kvartet, »Jaz, Drevo« in Acamar Trio.
◊ Samo Šalamon – kitara, Cene Resnik – tenor saksofon, Howard Curtis – bobni

USTVARJALNE DELAVNICE »BRALNA PLAŽA« – literarna zabava

10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor
Branje je potovanje. Kadar razpremo knjižne platnice, lahko kakor ptice poletimo v daljne, neznane svetove. Na Bralni plaži se lahko sončimo med vrsticami, prisluhnemo školjki, ki šepeta zgodbe, jadramo na valovih ustvarjalnosti in zidamo poetične gradove.

NAPIŠEM TI RAZGLEDNICO – likovna delavnica
Kadar gremo na počitnice, najdražjim, ki so ostali doma, pošljemo razglednice. Če jih naredimo sami, so najbolj srčne.
◊ Maja Petek, Zavod MARS Maribor

ASFALTNI STRIP – stripovska delavnica
V stripu je glavna risba. Rišemo na tla.
◊ Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor

V OKO SPLETEM ZGODBO – literarno-rokodelska delavnica
Ob spletanju amuleta ojo de dios pripovedujemo zgodbo. Sporočilo je pomembno.
◊ Natalija Zabav, Zavod MARS Maribor

Predstavitev organizacije MKC Maribor – projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost
Ustvarjalne in raziskovalne intermedijske delavnice, na katerih ekipa projekta konS razpira pogled v svet, kjer ena ob drugo trčijo umetnost, znanost in tehnologija. Skozi avtorsko razvite delavnice spoznavamo, kako po različnih materialih potuje elektrika, kako povezujemo žičke od vira energije do žarnice, ter s pomočjo zanimivih napravic zganjamo digitalne in analogne vragolije. konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. Skozi različne nivoje (PARK, NOVA, PRAKSA) želi pristopiti do zainteresirane javnosti in si prizadeva za vzpostavitev aktivne mreže raziskav, produkcije in utemeljevanja boljših pogojev za razvoj in realizacijo sodobnih raziskovalnih umetniških projektov.
◊ MKC Maribor

NA STOJNICI – predstavitev in prodajaA STOJNICI – predstavitev in prodaja

10.00–13.00, 16.00–20.00
BUKVARNA V PARKU – antikvariat dobrih starih bukev, iz dobrih starih cajtov

Da starih knjig mlini ne zmeljejo v papirno kašo, v Mariboru poskrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ.  S svojo potujočo bukvarno se za kratek, sladek čas ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev, iz dobrih starih cajtov. Za dober, star prostovoljni prispevek.
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

GIBKI, PROŽNI, VSEGA ZMOŽNI – športna zabava

9.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizator in koordinator: Jernej Lorbek, Športni Junak
Gibki, prožni, vsega zmožni je sklop, namenjen spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti. Ponuja izposojo rekvizitov, ki omogočajo igranje badmintona, skakanje s kolebnico, metanje frizbija in vortexa, hojo s hoduljami, balinanje ... Spoznavanje z naravnimi oblikami gibanja na spretnostnem poligonu, vsakič drugačnem, z vedno novimi izzivi. Igre z barvnim padalom, lovljenje ravnotežja in igre za urjenje natančnosti, ciljanje in zadevanje.
9.00–13.00, 16.00–20.00, Spretnostni poligon, Športni Junak
9.00–13.00, 16.00–20.00, Izposoja rekvizitov, Športni Junak
18.00–19.00, Športne igre, Športni Junak

RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha

10.00–13.00, 16.00–20.00
Razvajalnice so:
Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja.
Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje.
Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

ČITALNICA – Bolje branje kot nerganje

10.00–20.00
◊ Organizacija: Zavod MARS Maribor
Čitalnica ponuja knjige v branje. Na dah v zgodbe, poezijo! S pticami med knjižnimi policami.


Vsi programi so brezplačni in nadvse privlačni.
Sodelovanje v programu poteka na lastno odgovornost.
V primeru dežja program odpade.

◊ Pokrovitelj Odra Triglav je Zavarovalnica Triglav d. d.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava