Poletni Art kamp: Svet je pisan planet - Afrika

  • 09.00 - 20.00
  • Mestni park,
  • Vstopnine ni.

Med 10. julijem in 29. avgustom 2021, ob sobotah in nedeljah med 9. in 20. uro, vabimo vse in vsakršne družine k pravljično lepemu paviljonu v Mestnem parku Maribor, na koncertne poslastice, predstave za otroke, pravljice in plesne delavnice, posamične sklope delavnic ter gibalne aktivnosti.

Druženje, raziskovanje, kultura, umetnost in znanje! Smelost zdravega duha v zdravem telesu je gibalo zdrave družbe. Sočutje, spoštovanje sebe in drugih, okolja in narave – vse to najdete v Art kampu.

ODER TRIGLAV

AFRIŠKI PLES – plesna delavnica, 3+

10.00
Naučimo se nekaj gibov tradicionalnih zahodnoafriških plesov ter izkoristimo priložnost, da zaplešemo v ritmih vedno bolj popularne afriške glasbe – Afro house, Azonto, High Life ... Pozabili pa nismo niti na južnoafriški hit Jerusalema. Šele ko je angolska plesna skupina Fenomenos do Semba posnela, kako pleše na to priljubljeno pesem, je ta zares postala uspešnica, ki jo poznamo po vsem svetu. 
◊ Studio 25, KUD Baobab, Zavod ritem Afrike, Društvo Afričanov Maribor

PRIPOVEDOVANJE AFRIŠKIH ZGODB – pravljična urica

17.00
Pridružite se nam v bralnem kotičku in prisluhnite prigodam pajka Anansija in drugih afriških ljudskih likov. Ljudski lik Anansi izvira iz Zahodne Afrike in ima po navadi obliko pajka. S svojo premetenostjo, z ustvarjalnostjo in duhovitostjo premaguje močnejše nasprotnike. Kljub temu, da ima velikokrat vlogo prevaranta, je zaradi svojih sposobnosti, da navidezne slabosti spremeni v vrline, predstavljen kot glavni junak.
◊ Mariborska knjižnica, Društvo Afričanov Maribor, KUD Baobab

DELAVNICA AFRIŠKIH PLESOV ZA ODRASLE – plesna urica

17.30
Naučimo se nekaj gibov tradicionalnih zahodnoafriških plesov ter izkoristimo priložnost, da zaplešemo v ritmih vedno bolj popularne afriške glasbe – Afro house, Azonto, High Life ... Pozabili pa nismo niti na južnoafriški hit Jerusalema. Šele ko je angolska plesna skupina Fenomenos do Semba posnela, kako pleše na to priljubljeno pesem, je ta zares postala uspešnica, ki jo poznamo po vsem svetu. 
◊ Studio 25, KUD Baobab, Zavod ritem Afrike, Društvo Afričanov Maribor

MARIBUM AFRIQUI– koncert

19.00
Maribum Afriqui združuje in prepleta afriško in slovensko glasbo, glasbene žanre tradicionalnih melodij in ritmov ter sodobnega etno fusiona. Rezultat druženja vrhunskih slovenskih in afriških glasbenikov je poseben izraz.
Na koncertu se afriškemu gostu pridružijo mariborski glasbeniki Beno Soršak na kitari, Špela Huzjak na violini, Dalanda Diallo s petjem in plesom ter Tina Sovič na tolkalih, kot tudi v vlogi organizatorke Maribum Afriqui, ki poteka pod okriljem Plesne izbe Maribor.
◊ Afriški gost & Angata Fo

USTVARJALNE DELAVNICE »AFRIKA«

10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizator in koordinator: Društvo Afričanov Maribor, KUD Baobab (projekt AFROskop)

SPOZNAJMO AFRIŠKE DRUŽABNE IGRE – igranje
Naučimo in igrajmo se različne otroške igre na prostem, ki so se jih včasih igrali pri nas živeči Afričani in ki se jih otroci z različnih koncev afriškega kontinenta igrajo še danes. Lappa, Boskele ali Ampe? So podobne igram, ki jih poznamo pri nas?
◊ Društvo Afričanov Maribor, KUD Baobab (projekt AFROskop)

Predstavitev organizacije MKC Maribor – projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Ustvarjalne in raziskovalne intermedijske delavnice, na katerih ekipa projekta konS razpira pogled v svet, kjer ena ob drugo trčijo umetnost, znanost in tehnologija. Skozi avtorsko razvite delavnice spoznavamo, kako po različnih materialih potuje elektrika, kako povezujemo žičke od vira energije do žarnice, ter s pomočjo zanimivih napravic zganjamo digitalne in analogne vragolije. konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. Skozi različne nivoje (PARK, NOVA, PRAKSA) želi pristopiti do zainteresirane javnosti in si prizadeva za vzpostavitev aktivne mreže raziskav, produkcije in utemeljevanja boljših pogojev za razvoj in realizacijo sodobnih raziskovalnih umetniških projektov.
◊ MKC Maribor

NA STOJNICI – predstavitve in prodaja

10.00–13.00, 16.00–20.00
BUKVARNA V PARKU – antikvariat dobrih starih bukev, iz dobrih starih cajtov

Da starih knjig mlini ne zmeljejo v papirno kašo, v Mariboru poskrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ.  S svojo potujočo bukvarno se za kratek, sladek čas ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev, iz dobrih starih cajtov. Za dober, star prostovoljni prispevek. 
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

GIBKI, PROŽNI, VSEGA ZMOŽNI – športna zabava

9.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizatorka in koordinatorka: Športni Junak
Gibki, prožni, vsega zmožni je sklop, namenjen spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti. Ponuja izposojo rekvizitov, ki omogočajo igranje badmintona, skakanje s kolebnico, metanje frizbija in vortexa, hojo s hoduljami in balinanje. Spoznavanje z naravnimi oblikami gibanja na spretnostnem poligonu, vsakič drugačnem, z vedno novimi izzivi. Igre z barvnim padalom, lovljenje ravnotežja in igre za urjenje natančnosti, ciljanje in zadevanje.  
9.00–13.00, 16.00–20.00, Spretnostni poligon, Športni Junak
9.00–13.00, 16.00–20.00, Izposoja rekvizitov, Športni Junak
18.00–19.00, Športne igre, Športni Junak

RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha

10.00–13.00, 16.00–20.00
Razvajalnice so:
Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja.
Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje.
Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

VZAJEMNI DAN ZAVODA 13 V PARKU

10.00–13.00, 16.00–20.00
Že dlje časa je zavedanje, da mlada oseba s posebnimi potrebami ni tabu in ni oseba, ki izstopa, da bi vanjo »zijali«, ampak je oseba, katera sobiva v našem okolju in je oseba, ki se želi vključiti v lokalno okolje. Je oseba, ki se želi izobraževati, je oseba, ki si želi socialnega vključevanja, je oseba, ki si želi mobilnosti in raziskovanja, je oseba, katera si želi vključevati v vsakodnevne aktivnosti in biti del družbe. Vse to omogočamo skozi aktivnosti Zavoda13; vse te tematike se združijo na projektni dan Vzajemnega dneva Zavoda13 v Mestnem parku.
◊ Zavod 13, Petra Greiner


Vsi programi so brezplačni in nadvse privlačni.
Sodelovanje v programu poteka na lastno odgovornost.
V primeru dežja program odpade.

◊ Pokrovitelj Odra Triglav je Zavarovalnica Triglav d. d.


Ob vstopu na prizorišče smo kot organizator po zakonu dolžni preverjati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Najenostavnejši in najhitrejši način je, če imate dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu, veljajo pa tudi potrdila/dokazila v drugih oblikah, npr. cepilni kartončki, cepilne knjižice, SMS sporočilo o negativnem hitrem testu … Preberi več.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava