Spremljevalne prireditve

  • 19.00 - 22.00
  • Mikrogalerija,
  • Vstopnine ni.

Otvoritev razstave diplomirane slikarke Sare Čeh in akademskega kiparja mag. Marijana Mirta, ki bo na ogled v MIKROGALERIJI, Splavarski prehod 5, Maribor, v četrtek 24. 6. 2021 od 19. ure dalje.

Sara Čeh

Sara Čeh je bila rojena leta 1995 v Ptuju. Med letoma 2014 in 2017 je študirala slikarstvo na Šoli za risanje in slikanje Art House v Ljubljani; leta 2017 je diplomirala in tam trenutno nadaljuje magistrski študij. Slika v tehniki akril in olje na platno, pogosto se izraža v asemblažih in trodimenzionalnih slikah, pri katerih posega po nekonvencionalnih materialih, ki jih vključuje na platna in v dela na papirju. Za svoje delo je prejela priznanja (Art House študentsko priznanje); razstavlja na selekcioniranih razstavah: 2017 je imela pregledno samostojno razstavo v Tovarni umetnosti Majšperk. Pogosto v kompozicije, ki sodijo bolj v svet abstrakcije in so na meji med mimetičnim in nemimetičnim slikarstvom, enakovredno vključuje fotografijo. Prav tako posega v svet lokalnih mitov in Kurent je pogosto lik, ki ga nenehno predeluje in dela na kombinaciji barve in, kljub abstrakciji, tudi forme.


Marijan Mirt

Marijan Mirt je bil rojen v Zagrebu, kjer je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in dizajn, nato še Akademijo likovnih umetnosti, kjer je diplomiral pri akad. kiparju prof. Miru Vucu in nato tam tudi magistriral in si je pridobil naziv mag. artium. Je član DLUM, ZDSLU in ULUPUH, je kipar, slikar in oblikovalec. Že daljše obdobje živi in dela v Mariboru, je aktivni član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM), kjer je bil daljše obdobje podpredsednik društva in predsednik Umetniškega sveta DLUM-a. Je pomemben povezovalni člen med umetniki Maribora in hrvaške in je idejni vodja ter pobudnik urbane likovne sekcije in likovnih kolonij Milene Lah (v Mariboru od leta 2014 dalje). Njegova dela krasijo mesta v Rusiji, kjer je 2009 in 2010 sodeloval na kiparskih simpozijih v mestu Penza, ustvarjal je v Avstriji ( Sirnitz, 2015), pri projektu Kiparji srednje Evrope je razstavljal po Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem,… in v Sloveniji. Prejel je številna priznanja in nagrade, med njimi prestižno zlato medaljo za kiparstvo na Salon des Beaux Arts du Carrousel, Louvre 2017; nagrado DLUM 2013 in 2017, 2018; Priznanje Riharda Jakopiča 2020, Artfarers 2012, Atene; Simpozij Penza 2009 in 2010, Rusija itd. Od leta 2020 dalje je član strokovnega sveta UGM.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava