Siddharta

Razprodano

NA VOLJO DODATNIH 50 VSTOPNIC!

Skupina Siddharta je nastala leta 1995 in že kmalu po ustanovitvi začela z ustvarjanjem lastne glasbe.

Konec leta 1996 so nastali prvi demo posnetki, posnetih je bilo štirinajst avtorskih skladb. Leta 1998 je Siddharta začela s snemanjem svojega prvega albuma v Studiu Tivoli. Med aprilom 1998 in februarjem 1999 so posneli prvenec z naslovom Id, ki so ga do danes prodali v trinajst tisoč izvodih (platinasta naklada).

Z izidom prve plošče je skupina še istega leta začela vseslovensko turnejo in imela do konca leta petdeset odrskih nastopov v živo. Siddharta je v tem obdobju nastopala na vseh glasbenih prireditvah, na katerih podeljujejo nagrade za medijske in glasbene dosežke, od leta 2000 naprej pa so jih začeli prejemati tudi sami.

Konec leta 2000 se je skupina posvetila snemanju novega studijskega albuma z naslovom Nord, ki so ga prodali v nakladi trideset tisoč izvodov. Pri snemanju plošče so sodelovalni tudi številni gostje med drugim basist Jani Hace in znani slovenski alpinist Tomaž Humar. Še istega leta je Siddharta posnela svoj tretji videospot za pesem B Mashina, ki se je na lestvicah obdržala več kot deset tednov.

Nato je skupina v 2002 končala koncertno turnejo z nastopom v napolnjenih Križankah, kjer so nastopili v sodelovanju z Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Nastop je prenašal Val 202, v posnetku pa ga je prikazala tudi televizija.

Po več mesecih snemanja je skupina leta 2003 izdala svoj tretji studijski album in prvi pri novi založbi, Rh-. Izid albuma je Siddharta napovedala s singlom Rave, ki je postal hit na domačih videolestvicah, vrtela pa se je tudi na MTV-ju na World Chart Express. Mesec dni po izidu tretjega albuma, je imela skupina veliki koncert na ljubljanskem centralnem stadionu za Bežigradom. Ob podpori Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in šestdesetih plesalcev je odigrala prvi koncert turneje Rh- več kot tridesettisočglavi množici. Dogodek je dobil velikansko medijsko pozornost. Koncert je bil deležen velikega odziva medijev, saj je bil večkrat označen za dogodek leta 2003.

Februarja 2004 je MTV Europe za vodnik svoje nove glasbene lestvice The Rock Chart izbral pesem z albuma Rh-, Ring. Siddharta se je seveda z veseljem odzvala, s priredbo v angleškem jeziku. Za to pesem je posnela tudi svoj četrti videospot.

Julija 2004 je založba Menart svojim varovancem podelila priznanja za dosežke in priljubljenost med občinstvom. Siddharta je od svojega založnika Žareta Paka (KifKif Records) prejela najvišje priznanje za prodajne uspehe – diamantno ploščo.

Pomlad 2005 je prinesla mednarodne izdaje Rh- v Nemčiji, Avstriji, Švici, na Poljskem in Hrvaškem, pri nas pa je isti album izšel kot posebna izdaja z dodatnim DVD-jem, na katerem so objavljeni videospoti, živi posnetki, intervjuji in podobno. Kmalu zatem se je Siddharta odpravila na prvo resno štirinajstdnevno turnejo po Nemčiji.

Siddhartin četrti studijski album Petrolea je izšel leta 2006. Televizijski spot za pesem Plastika, ki je pospremil izd albuma, je postal zelo uspešen, saj se je julija 2006 uvrstil na osrednjo lestvico MTV Adrie, Adria Top 20. Poleg tega se je pesem uvrstila še na lestvico, ki jo pripravlja MTV Europe, World Chart Express, kjer je na 9. mestu zastopala Slovenijo. Na omenjeno lestvico so se v preteklosti s svojimi videospoti uvrstile tudi pesmi RaveMy Dice in T. H. O. R..

Po več kot osmih letih se je zasedba spet odločila za akustični nastop. V radijski oddaji Izštekani, ki jo je vodil Jure Longyka, je v devetdesetih minutah posamezne skladbe z vseh štirih albumov odigrala akustično. Leto 2007 je bilo za Siddharto zelo uspešno. Dobili so nagrado Viktor, odpravili so se na klubsko turnejo, zaigrali na nekaterih poletnih festivalih, bili znova nominirani za Best Adriatic Act na MTV EMA in koncertno sezono končali z nastopoma najprej v Izštekanih na Valu 202, potem pa še v Hali Tivoli z Maratonom.

Leta 2015 so na koncertu v Orto Baru v Ljubljani predstavili dve novi pesmi, Dios in Ledena, v istem letu pa izdali dva albuma: Infra in Ultra.

Nomadi, deveti studijski album, je bil izdan leta 2018. Promocijski turneji je v letu 2019 sledila akustična turneja Nomadi in drugi koncertni nastopi.

V letu 2019 skupina prejme nagrade Zlata Piščal za Medrevesa (pesem leta), Nomadi (album leta) in za izvajalca leta. Prejmejo tudi nagrado Trusted Brand v kategoriji osebnosti / glasbeniki (izglasovana s strani bralcev Rader's Digest).

Siddharta se odloči, da 20 let po izidu prvenca ID, obeleži to okroglo obletnico z novim posnetkom albuma v živo, ID20, v letu 2020 ID20 izide tudi na streaming platformah in na vinilu.


Siddharta
Tomi Meglič, vokal, kitara
Tomaž O. Rous, klaviature
Janez Hace, bas kitara, moog
Primož Benko, kitara
Boštjan Meglič, bobni

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava