Soulfingers (CRO)

Priporočamo

Brezplačen koncert ob 30. obletnici energičnih mojstrov odrskih nastopov!

V tem nenavadnem letu 2021 skupina Soulfingers praznuje, saj je od njihovega prvega nastopa minilo 30 let, in sicer 17. februarja 1991 v kultnem zagrebškem klubu Kulušić, ko sta »soul brata« Denis in Haris svojo kariero začela z malo lažjo. Voditeljem kluba, kjer sta brata Ahmetašević iz tedna v teden kot študenta prava uživala na koncertih največjih glasbenih imen nekdanje države, sta namreč rekla, in to samo zato, da bi se lahko dogovorila za nastop, da imata big band s pihali in plesalci ter vse potrebno za pravi koncertni dogodek. Od vsega tega sta imela samo ljubezen do soul glasbe, veliko željo in samo 15 dni do dogovorjenega nedeljskega nastopa – koncerta, ki bi bil posvečen Blues Brothersom. In v tem kratkem času jima je uspelo zbrati trobilno sekcijo ter plesalce. Na odru kluba Kulušić so zasijali v polnem sijaju in – tako se je začelo! Šlo naj bi zgolj za enkratno posvetilo filmskima junakoma, rodila pa se je zgodba, ki traja že polnih 30 let.

V svoji dolgi karieri so Soulfingersi odigrali približno 2000 koncertov in si delili odre z velikimi imeni iz sveta glasbe, kot so B. B. King, The Blues Brothers Band, Eddie Floyd, David Bowie, Georgie Fame, Makoto Ozone, Miriam Makeba, George Clinton&Parliament Funkadelic, Sia in drugi. Ob nastopih na številnih glasbenih festivalih je treba vsekakor izpostaviti še njihova dva koncertna nastopa na slovitem Montreux Jazz festivalu.  

V tridesetih letih uspešne mednarodne kariere skupine Soulfingers tudi Slovenija zavzema zelo veliko poglavje. Namreč, že leta 1994 je prijatelj skupine, ki je študiral v Zagrebu, prepričal Miša Hölbla, lastnika takrat elitnega mariborskega kluba Amadeus, da je na njegovo priporočilo povabil brata Denisa in Harisa z njuno bučno skupino vred v Maribor. Soulfingersi so takoj osvojili srca Mariborčanov. Sledili so številni klubski nastopi, v naslednjih letih pa tudi vrsta nastopov v kultnem jazz klubu Satchmo v Mariboru, ki so bili vedno razprodani.

Pogosto so bili gostje velikega mariborskega spektakla Piše se leto, v svoji dolgoletni karieri pa so na slavnem Festivalu Lent gostovali že osemkrat.

Pokojni menedžer Smiljan Kreže jih je najprej dve leti spremljal po klubskih nastopih in jih šele nato pripeljal na velike festivalske odre, kar jim je priznal šele takrat, ko so se že zdavnaj spoprijateljili.

Tako so Soulfingersi s svojimi energičnimi koncertnimi nastopi obiskali številna mesta v Sloveniji ter bili gostje številnih televizijskih oddaj. Že v zgodnjih 90-ih so imeli nepozabno srečanje z originalno zasedbo skupine The Blues Brothers in kot njihova predskupina nastopili v Ljubljani. S številnimi generacijami so žurali na študentskih zabavah in sodelovali na številnih poletnih festivalih po Sloveniji. Dolga leta so sodelovali s slovenskimi glasbeniki ter s plesalci Mojce Horvat dolga leta ustvarjali spektakularne odrske nastope.

Z veseljem se spominjajo številnih nastopov v Mariboru na Zlati lisici in na pokalu Vitranc v Kranjski gori. Kot ljubitelji zimskih športov so imeli priložnost igrati na slavnostnih večerjah Dirke legend in smučati z legendami v Kranjski gori. Denis je dejal: »Dirke legend se bom vedno spominjal, ko sem na povabilo Jureta Koširja na prvi dirki smučal v ekipi legendarnega smukača Erwina Strickerja, kasneje Alberta Tombe in Lasseja Kjusa, medtem ko je bil Haris v ekipi Bojana Križaja, Güntherja Maderja in Urške Hrovat. Toliko lepih in nepozabnih trenutkov nas povezuje s Slovenijo – od srečanja z zasedbo The Blues Brothers v dvorani Tivoli, do številnih poletnih nastopov na slovenski rivieri. Še vedno vidim ognjeno nebo od ognjemeta nad Festivalom Lent v Mariboru in reke dobrodušnih ljudi ob Dravi, kako se zibajo v ritmu glasbe. Kako pozabiti odlične nedeljske popoldanske predstave na Bledu na promenadi ob jezeru, kjer sva z bratom pripravila najin vsakdanji »Tea Time Music show« in veslala, da sva prišla na oder pred vilo Prešeren? Spomnimo se tudi potovanja s slovensko reprezentanco v deskanju na snegu v španski Boí Taüll, na evropsko prvenstvo, kjer smo prvič od blizu videli celoten snowboard cirkus. Težko bi pozabil obraz čudovite Naomi Campbell, ko sem jo na odru v Ljubljani pozdravil na prireditvi, kjer smo z bratom in skupino igrali, ter ji ob zvokih naše skupine rekel: 'Veš, Naomi, zlomila si mi srce, ker nisem mogel plesati ... !' Super! Zanimivo je tudi, ko odraščaš s svojo publiko in ko na zabavah, kjer smo Soulfingersi igrali, srečaš veliko odličnih ljudi, ki so bili včasih predsedniki študentskih združenj, danes pa so župani mest ... «, pravi Denis. In Haris dodaja: »Majhna država, veliki spektakli! Natanko po naši meri, torej je Slovenija za našo predstavo o tem, kako vidimo šovbiznis kot naročena. Je kot dragocena obleka, ki jo radi oblečemo. Je odlična kombinacija vrhunsko domišljene ter izpeljane produkcije, enkratnega občinstva, ki strastno spremlja vse dogodke, in prekrasnih lepot vsakega dela dežele posebej. Vsa ta leta uživamo v igranju v Sloveniji in komaj čakamo dan, da se bomo ob prazniku 30-letne kariere znova srečali z našim občinstvom pred odrom, v živo!«


Denis Ahmetašević, vokal
Haris Ahmetašević, vokal
Ivona Šimunić, vokal
Damir Smiljanić, bas
Branimir Njikoš, bobni
Ivor Reljić, saksofon, vokal
Fran Šokić, klaviature
Edvin Đerahović, kitara
Jura Geci, kitara
Sara Ugrinić, ples


Ob vstopu na prizorišče smo kot organizator po zakonu dolžni preverjati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Najenostavnejši in najhitrejši način je, če imate dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu, veljajo pa tudi potrdila/dokazila v drugih oblikah, npr. cepilni kartončki, cepilne knjižice, SMS sporočilo o negativnem hitrem testu … Preberi več.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava