Tim Jančar, klavir

Spored
L. van Beethoven: Sonata op. 2 št. 3 v C-duru
S. Rahmaninov: Sonata št. 2 , op. 36 v b-molu


Tim Jančar je glasbeno pot začel na Nižji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer klavir in glasbeni stavek, leta 2018 pa je s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na AG Ljubljana pri prof. Tatjani Ognjanovič. Po končanem študiju na AG Ljubljana se je vpisal na podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu in ga leta 2020 končal, trenutno pa študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.

Je nagrajenec večih državnih in mednarodnih tekmovanj: državno tekmovanje TEMSIG 2016 –1. mesto in zlata plaketa, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia – 1.mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Janez Matičič – prvo mesto in prva nagrada v umetniški kategoriji ...

Za svoje študijske uspehe je leta 2013 prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

V času študija je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Guiseppe Tartini iz Trsta ter z Orkestrom Slovenske filharmonije, maja 2016 pa je imel na Dunaju v okviru cikla Piano forte – the next generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, samostojni recital kot predstavnik Slovenije. Nastopil je na mnogih slovenskih in mednarodnih festivalih kot so Festival Ljubljana, Festival Lent, Imago Sloveniae, Neisuoni Deiluoghi v Italiji, Festival Slowind, kot tudi v okviru Glasbene mladine Slovenije, združenja klavirskih pedagogov EPTA, v okviru klavirskega cikla Pianissimo ...

Aktivno sodeluje tudi na področju komorne glasbe (trio Ad hoc), vsa leta pa se udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih: Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze.

"Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke.... njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto."

"Pianist je koncert (op. p. 4. koncert S. Rahmaninova) zaigral v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko mero umetniške invencije in kreativnosti."
(iz recenzije za podelitev študentske Prešernove nagrade)

"Tim Jančar je intelektualno-muzikalni glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč."
(iz kritike koncerta na Dunaju: Piano forte – the next generation v slovaški glasbeni reviji Hudobny život)

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava