Dokudoc 10 let: Ujete v medmrežju

Dokudoc | ostalo | film

Dokudoc začenja festivalsko pot že meseca junija!

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc v letu 2021 obeležuje 10. obletnico. V ambiciji celoletnega dokumentarnega programa začenjamo festivalsko pot 11. 6. 2021  v Lutkovnem gledališču Maribor s projekcijo z oskarjem nominiranega romunskega dokumentarnega filma Collective, režiserja Alexandra Nanau. Ob 27. obletnici KC Pekarne, 16. 6. 2021, odpiramo novo lentovsko prizorišče v parku KC Pekarna s francoskim dokumentarnim filmom Punčka, režiserja Sebastiena Lifshitza. Program v času Lenta zajema dokumentarne filme samega vrha slovenske kreativne dokumentaristike in z njim napovedujemo poletni ponedeljkov program Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo od 5. 7. 2021 do 6. 9. 2021 vsak ponedeljek v Dvorani Gustaf. 

V času Lenta, od ponedeljka 28. 6. 2021 do petka 2. 7. 2021 si bomo ogledali dokumentarne filme Moj narobe svet, režiserke Petre Seliškar, Karpopotnik, režiserja Matjaža Ivanišina in Družina, režiserja Roka Bička, ki so tudi člani strokovnega telesa festivala Dokudoc, in Hči Camorre, režiserja Siniše Gačiča, dokudoc izbrani 2020 ter v sodelovanju s Veleposlaništvom Češke republike češki dokumentarni film Ujeti v medmrežje, režiserjev Víta Klusáka in Barbare Chalupove. Kratke dokumentarne filme iz dokumentarnih delavnic festivala Dokudoc bo možno videti na Živem dvorišču Muzeja NOB Maribor v soboto 26. 6. 2021. 

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, se bo sicer odvil od 13. do 19. 9. 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor, nekatere aktivnosti pa tudi v Sodnem stolpu in Vetrinjskem dvoru. V duhu družbenega premisleka o stanju naše družbe smo dokumentarni program za ogled oblikovali brez vstopnine. Na boljši svet! Dokudoc v razcvet!


2. 7. 2021, ob 21. uri, Ujete v medmrežju, Vít Klusák, Barbara Chalupova

Odvisnost mladih od spletnih aplikacij in posledično spletno spolno nadlegovanje sta velik problem sodobne družbe, zato sta se Chalupová in Vít Klusák (znan po Čeških sanjah) odločila izpeljati filmski eksperiment, ki je postopoma postal družbena intervencija, saj je organom oblasti pomagala pri konkretnih obtožbah. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta, ki bi po videzu lahko igrala dvanajstletnice, nato sta s skupino psihologov, seksologov in odvetnikov ustvarila lažne spletne profile treh "dvanajstletnic" in dekleta prepustila spletnim video klepetalnicam. Število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa je bilo šokantno …

"Zamisel za dokumentarec se je porodila ob naročilu ponudnika spletnih storitev za kratki film, ki bi ponazarjal, kako zelo so mlada dekleta na spletu izpostavljena zlorabam. Podjetje nenehno prejema prošnje policije po naslovih uporabnikov, osumljenih zalezovanja mladoletnic z namenom spletne spolnosti in zmenkov. Zatem je Barbora izvedela za dvanajstletnico, ki je za ustvarjanje vtisa, da prejema sporočila starejšega moškega z opolzko vsebino, ustvarila profil lažnega spolnega plenilca. Njen namen: vključitev v pogovore sošolk s profili resničnih starejših moških po telefonu. Tedaj sem vedel, da ta film morava posneti." (Vit Klusák)


V primeru dežja bo projekcija v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava