Vodstva po razstavah

GT22 | ostalo | razstava
  • 17.00 - 19.00
  • GT22,
  • Vstopnine ni.

Fokus Celovec – Klagenfurt Trieste - Trst

Razstava publikacij »Slovenskega narodopisnega Instituta Urban Jarnik«

Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik se posveča etnološkim raziskavam snovne in nesnovne dediščine na Koroškem, v katera so vključena tudi zgodovinska in jezikovna vprašanja. Predstavljen bo del, izbor izdanih del inštituta.l  

Vir: https://www.ethno.at/publikacije/uebersicht/sl


Razstava publikacij Mednarodnega inštituta arhivskih znanosti Maribor - Trst 

Skupnost GT22 se svoje delo trudi sproti arhivirati in ohranjati spomin nanj in ga reflektirati. Če je vsa arhivska dediščina kulturni spomenik, ali s tem proizvajamo meta-kulturo? Mednarodni inštitut arhivskih znanosti Maribor – Trst v takšni ali drugačni obliki deluje od leta 1985, oddelek v Trstu je bil vzpostavljen leta 2006, kar je privedlo do tesnejšega sodelovanja med mestoma in širitve v mednarodni proctor. Razstavili bomo publikacijo Atlanti, ki izhaja že od ustanovitve inštituta in beleži prispevke vakoletne konference arhivistov. Obiskovalci bodo vabljeni, da svoje vtise z razstave delijo z nami v foto ali video obliki ter s tem skupaj digitaliziramo dogodek.


Razstava Črni plamen v družbi avtorjev Zorana in Ivana Smiljanića

Stripar Zoran Smiljanić je v sodelovanju s svojim sinom Ivanom, zgodovinarjem, ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu v sličicah stripa Črni Plamen ovekovečil grozljivi in prelomni zgodovinski dogodek ter ga hkrati prepričljivo postavil v zgodovinski in družbeni kontekst. Strip Črni plamen se hkrati bere kot zgodba o dveh prijateljih, ki ju ločijo nepremostljive zgodovinske in družbene silnice, kot vinjeta enega najbolj nasprotujočih si in pomembnih pomorskih evropskih mest prejšnjega stoletja, kot zgodovinska lekcija o rojstvu fašizma v Italiji in kot grozljivka o enem najbolj enigmatičnih, a hkrati premalo znanih in razumljenih dogodkov v slovenski zgodovini.

Vir: https://www.vecer.com/v-soboto/ognjeni-krst-fasizma-v-stripovskih-slicicah-10200246

 


Fokus: Slovenci in nas meje

Lanskemu letu okroglih obletnic dogodkov, ki so bistveno zaznamovali slovenske meje in zgodovino (100. obletnica požiga Narodnega doma v Trstu, 100. obletnica Koroškega plebiscita) je sledilo leto bolj ali manj zaprtih meja. Zdaj, ko se te znova vsaj delno odpirajo, bomo v GT22 pogled uperili čeznje, in se fokusirali v slovensko zamejstvo in izseljenstvo. K rojakom in rojakinjam, ki so se zaradi političnih pretresov, zgodovinskih prelomnic ali eksistenčne nuje znašli za mejami nacionalne države Slovenije. Ukvarjali se bomo z vprašanji: kako so živeli nekoč in kako živijo danes, s čim se morajo soočati zaradi svoje manjšinske identitete, kako dojemajo nacijo, nacionalnost in nacionalizem ter kako se skozi ta vprašanja oblikujeta njihova kultura in umetnost? 

GT22 je hkrati nevladna organizacija, prostor in skupnost, inter(trans)disciplinarni laboratorij, ki povezuje umetnost, kulturo, urbane športe in življenje. Ob organski rasti skupnosti, skozi skupne projekte in na osnovi refleksije in odzivanja na potrebe, ki se porajajo znotraj in onkraj prostorov na Glavnem trgu 22, GT22 neprenehoma vzpostavlja izobraževalno, raziskovalno in produkcijsko platformo.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava