ŽPZ Kombinat & MoPZ Slava Klavora

Priporočamo
 Kupi karto

Z ubranimi glasovi dveh uveljavljenih pevskih zborov simbolično odpiramo vrata festivala.

Ženski pevski zbor Kombinat

Zborovodja: Mateja Mauri

ŽPZ Kombinat je bil ustanovljen na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Pred občinstvom je zbor prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.

Namen in poslanstvo zbora je – kot pravijo same - z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi.

Na njihovi spletni strani so zapisale še: Združeni smo v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamemo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi.

Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega.

Nismo bili v hosti, nikoli nismo bili lačni, nikdar nam ni bilo treba niti pomisliti, da bi svoja življenja polagali na žrtvenik ideologij in odkar pomnimo, lahko govorimo v svojem jeziku.

Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.


Moški pevski zbor Slava Klavora

Zborovodja: Aleksander Čonč

Kulturno društvo Moški pevski zbor Slava Klavora Maribor izhaja iz moškega pevskega zbora, ki je deloval kot centralna sekcija Kulturno-umetniškega društva Slava Klavora Maribor. Korenine tega društva izhajajo prav iz njegovega pevskega zbora. Delovanje zbora se je pričelo že nekaj let pred formalno ustanovitvijo Sindikalnega kulturno-umetniškega društva Slava Klavora v letu 1948. Pred tem časom so zbor vodili Drago Cibic, Jože Lah in Franc Robnik. Zbor je nato vodil Rajko Sikošek. MoPZ Slava Klavora se je uvrščal med najboljše slovenske zbore.

Leta 1955 je vodstvo zbora prevzel zborovodja prof. Jože Gregorc. Po zmagi na prvem amaterskem festivalu pevskih zborov Jugoslavije v Nišu v sezoni 1958/59 se je zbor vse bolj uveljavljal tudi v mednarodnem prostoru. Na številnih gostovanjih v tujini je prejel najvišja priznanja. Dvajseta sezona pod Gregorčevim umetniškim vodstvom je bila kronana z dodelitvijo Listine mesta Maribor. Po odhodu Jožeta Gregorca je njegovo mesto prevzel Branko Rajšter, za njim so sledili še: Stane Jurgec, Bojan Gorič, Mitja Reinchenberg, Branka Janc-Radmilovič, Bojan Gorič, Daniel Marinič in Samo Podbrežnik. Danes zbor vodi uspešni zborovodja, dirigent in skladatelj Aleksander Čonč.

V letu 2020 so s slavnostnim koncertom v dvorani Union počastili 75 let neprekinjenega delovanja in navdušili polno dvorano ljubiteljev in prijateljev zborovskega petja.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava