Ana Desetnica

Ana Desetnica

Nagajivo, žgečkljivo, odbito, akrobatsko in – nepredvidljivo

Tako kot njen nemirni in nagajivi značaj je tudi natančna starost festivala uličnega gledališča Ana Desetnica zavita v koprene pripovedk in legend. A neizpodbitno je, da se je Ana Desetnica rodila na Festivalu Lent in je naša zvesta spremljevalka že od njegovih začetkov.

Festival uličnega gledališča je tako že od začetkov Festivala Lent samostojen programski segment in s tem najstarejši kontinuiran tovrstni program v državi. Kasneje je iz njega v Ljubljani zrasel festival Ana Desetnica -  samostojen, a z mariborskim neločljivo povezan program, ki je še danes del Festivala Lent.

  

 

Ulično v Mariboru

Maribor je čudovit preplet ulic, dvorišč, trgov in ljudi, ki v njem živimo. Ulično gledališče ima skorajda unikatno lastnost, da se prilagaja situaciji, sledi karakterju mesta in prostorov ter da se zna dotakniti srca in oči brez veliko besed. Zato se festival Ana Desetnica zmeraj prilagaj vedno številnejšim spremembam v mestu, predvsem zato, da (nas) povezuje in da opozarja na kotičke ter družbene pojave, ki bi drugače morda šli mirno mimo nas. S tem pa preseneti, opozori, nasmeji, navduši, navdihne, osupne!

  

 

Živa dvorišča, Živo mesto!

Ana Desetnica je nato v Mariboru začela še eno posebno programsko zgodbo – oživila je edinstveno urbano območje Maribora, njegova dvorišča. Tako so nastala Živa dvorišča, ki so nato postala samostojen programski segment in se še razširila v Živo mesto. Ta s svojim pomenom in dejavnostjo pomembno poživlja mestno dogajanje in kulturno ponudbo tudi izven trajanja Festivala Lent.

 

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava